Trolig funn av skarp granat på kirkegård

Høybråten kirkegård i Oslo er sperret etter at gravere i morges støtte på metall som eksperter tror kan være en skarp granat.

19.09.13 14:03

Litt før klokken 08.00 i morges fikk politiet i Oslo beskjed om funnet, og hele kirkegården ble avsperret.

En bombeekspert fra Forsvaret, og en spesialist fra Oslo-politiet, har så langt kommet frem til at dette med stor sannsynlighet kan være en granat eller bombe fra annen verdenskrig. Gjenstanden som er funnet er over en meter lang.

Er du på stedet? Tips oss her

- Forsvarets bombegruppe er på vei. Inntil da vet vi ikke så mye mer, sier Finn Belle, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til Nettavisen like etter klokken 12.30.

Bombeeksperter på plass
Litt før klokken 14 meldte politiet at Forsvarets bombespesialister er på stedet - klare til å undersøke gjenstanden.

«Ikke avgjort videre tiltak enda», skriver Oslo-politiet på Twitter.

Ennå er ingen av naboene som bor rundt kirkegården blitt bedt om å evakuere området.

- Vi får se om ytterligere tiltak blir nødvendig etter at bombegruppa har vært her, sier Belle, som sier at politiet nå har innført flyforbud for helikoptere over området.

Detonasjon på kirkegården
I verste fall kan granaten, om den viser seg å være skarp, bli detonert på stedet. Det er det til syvende og sist Forsvarets bombegruppe som avgjør.

Tidligere i sommer ble det meldt om et lignende funn på Høybråten kirkegård. Etter hvert viste det seg å være en metallsylinder bestående av gammelt industriavfall.

- Ikke uvanlig
På tross av at det nærmer seg 70 år siden annen verdenskrig var over, har Forsvarets bombeeksperter fortsatt mellom 300 og 350 tilsvarende oppdrag hvert år.

- Det er Forsvarets ammunisjons- og eksplosivryddeskole på Sessvollmoen som har koordineringen av slikt arbeid, med autoriserte eksperter over hele landet. Slik gamle krigseksplosiver dukker opp både til havs og på land, og hyppigst i områder der det var militærforlegninger under krigen, opplyser obertsløytnant Terje Bruøygard til Dagbladet. Han er talsmann for Hæren.

Han sier det mest sannsynlig er snakk om en tysk flybombe som har boret seg ned i bakken eller blitt tildekket på Høybråten kirkegård.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.