RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tromsø fengsel stripper fanger som er på glattcelle

(Illustrasjonsbilde)
(Illustrasjonsbilde) Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Innsatte i Tromsø fengsel blir kledd helt nakne når de er plassert på sikkerhetscelle. Nå får fengselet kraftig kritikk av Sivilombudsmannens antitortur-enhet.

Praksisen ved Tromsø fengsel bør opphøre, konkluderer Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling. Å strippe innsatte som plasseres på sikkerhetscelle – ifølge fengselet for å hindre selvmord og at innsatte bruker klærne til å skade seg selv – vil «helt klart kunne oppleves som nedverdigende», ifølge tilsynsrapporten.

Den såkalte sikkerhetscellen er et seks kvadratmeter stort rom, bare utstyrt med en plastikkmadrass, et teppe å dekke seg med og toalett nedsenket i gulvet. Forebyggingsenheten mener innsatte på sikkerhetscelle bør gis klær som ivaretar hensynet til sikkerheten.

– Vi har nettopp fått rapporten og skal gå igjennom de ulike punktene som er omtalt og de anbefalinger som ombudsmannen gir, sier fengselsleder Berit Salvesen til NTB.

Får 26 anbefalinger
I rapporten gir forebyggingsenheten til sammen 26 anbefalinger om utbedringer. Dagens praksis er til dels nedverdigende, «ikke i tråd med menneskerettslige standarder» og er spesielt problematisk når det kommer til kvinner og personer med spesielle utfordringer.

– Under besøket i Tromsø fengsel så forebyggingsenheten at soningsforholdene var spesielt vanskelige for dem som har helseproblemer, personer med nedsatt funksjonsevne og kvinner som soner på høyt sikkerhetsnivå, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Forebyggingsenheten ble opprettet i vår etter at Norge sluttet seg til en tilleggsprotokoll i FNs torturkonvensjon. Enheten besøker norske fengsler, politiarrester og psykiatriske institusjoner for å sikre at ingen utsettes for tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Rapporten fra Tromsø fengsel, som ble offentliggjort mandag, er enhetens første.

Stenger hele avdelinger
Forebyggingsenheten konkluderer med at tross avvikene fremsto fengselet som godt drevet under tilsynet, som ble varslet fire uker før det fant sted.

Likevel blir det spesielt framhevet at fengselet har håndtert en tidvis vanskelig bemanningssituasjon ved låse av hele avdelinger, slik at fanger har måttet sitte innelåst på cellene sammenhengende i opptil hele dager. Ifølge rapporten har fengselsledelsen erkjent at problemet vedvarende.

Enheten påpeker at «med noen få unntak synes innlåsingen imidlertid ikke å være et resultat av ekstraordinære bemanningsmessige forhold», slik loven krever.

Tromsø fengsel har dessuten for dårlige høysikkerhetsfasiliteter for kvinner. De blir i dag provisorisk plassert på varetektsavdeling, som ikke er egnet som et soningstilbud for kvinner.

«Det erkjennes at kvinnene langt på vei soner i isolasjon», konkluderer enheten. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere