*Nettavisen* Nyheter.

Tromsøværingene er mest aktive i Norge

Foto: (Foto: Thinkstock)

Oslo får jumboplassen på listen over de mest aktive storbyene i Norge. Folk i Tromsø og Bergen er mest aktive, viser en fersk undersøkelse.

06.07.13 20:39

Mangel på fysisk aktivitet er en av de største helseutfordringene i vår tid. Aktivitetsalliansen jobber for å få flere voksne til å være fysisk aktive. Sentio har på forsommeren gjennomført en landsdekkende undersøkelse på oppdrag fra alliansen. Den viser at Tromsø er den mest aktive storbyen i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Thinkstock.com)

Folk i Tromsø-regionen oppgir i gjennomsnitt at de er aktive i 42 minutter hver dag. Bergenserne har andreplassen med 36 minutter daglig aktivitet, mens folk i Stavanger- og Kristiansandsdistriktet deler tredjeplassen med 35 minutter.

På bunnen av lista finner vi Oslo, der befolkningen bare er aktive i 26 minutter daglig.

Anbefalingen fra Helsedirektoratet er 30 minutter moderat fysisk aktivitet daglig eller 3,5 timer ukentlig.

Her er lista over hvor aktive folk i storbyene selv oppgir at de er hver dag:

1. Tromsøområdet 42 minutter

2. Bergensområdet 36 minutter

3. Stavangerområdet 35 minutter

3. Kristiansandsområdet 35 minutter

4. Trondheimsområdet 31 minutter

5. Osloregionen 26 minutter

– Aktivitetsalliansen ønsker å motivere voksne til å bli mer fysisk aktive. Derfor var det naturlig å spørre folk selv om hvor aktive de faktisk er. Vi håper denne undersøkelsen kan inspirere folk flest til å bevege seg litt mer. I tillegg håper vi denne geografiske oversikten kan være et verktøy for politikerne når de jobber videre for mer aktivitet i sitt nærområde, sier Aktivitetsalliansens talsperson, kommunikasjonsdirektør Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen.

Aktivitetsalliansen består av Den Norske Turistforening, Grete Roede, Virke Trening, Skiforeningen, Syklistene, Sportsbransjen og Gjensidigestiftelsen, representerer til sammen om lag 900.000 medlemmer og har gått sammen for å inspirere folk til å bli mer aktive i hverdagen.

Gode hverdagsvaner
– Vi tror ikke folk blir mer aktive av plikt, men av å gjøre små endringer i hverdagen som til sammen blir mye aktivitet. Å gradvis innarbeide gode vaner som gir litt mer bevegelse i hverdagen gir bedre resultater på lang sikt enn skippertak før bikinisesongen, sier Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen.

Undersøkelsen viser også at folk flest oppfatter at de er ganske aktive i hverdagen, og i fire av fem storbyer sier befolkningen at de oppfyller helsemyndighetenes anbefaling om en halvtime om dagen.

– Vi håper politikerne i alle byene ser dette som en oppmuntring og jobber videre for å tilrettelegge for enkel fysisk aktivitet tilpasset folks hverdagsliv, sier Lars Erik Mørk i Aktivitetsalliansen.

Undersøkelsen
Undersøkelsen består av et utvalg på 1936 personer fra Norge over 15 år. Utvalget er organisert slik at man får 100 personer fra hvert fylke i Norge. 575 personer ble kontaktet på fasttelefon og 1361 på mobil. Fasttelefonutvalget trekkes fra DM-husets abonnementsdatabase og mobilnumre trekkes tilfeldig fra nummerseriene til Post- og teletilsynet.

Intervjuene ble gjennomført i uke 17-19 i 2013.

Les også:
Linns vei til en mer aktiv livsstil
Brenn fett og kalorier med dette programmet
Styrketrening med strikk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag