RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Karlsen, Anette

Trond Ali Linstad må forklare seg på Slottet

Sist oppdatert:
Det avgjør om han fortsatt får Kongens fortjenstmedalje eller om han blir den første medaljemottakeren som slettes.

At ordfører Fabian Stang vegret seg for å dele ut medaljen og Nationaltheatret avlyste seremonien i sine lokaler, vakte så pass oppsikt at også Slottet følte de måtte ta betenkningstid tirsdag. At Norges mest kjente muslim, tidligere medlem av AKP (ml), palestinaaktivist og lege Trond Ali Linstad (69) skulle bli hedret med Kongens fortjenstmedalje i sølv, vakte oppsikt og vekket mange kritikere.

– Det ble litt skjær i sjøen. Slottet ønsker litt mer betenkningstid før de tar endelig stilling til det med utdeling av medaljen, og det respekterer vi. Vi får høre hva det ender opp med. Men her er det fest likevel, så vi får ta med oss det vi kan, smiler Linstad.

På grunn av oppstusset og kritikken valgte Slottet tirsdag å utsette tildelingen og samtidig invitere Linstad til en samtale om saken mandag.

Kan slettes
I vår ble statuttene for fortjenstmedaljen endret, og det ble tatt inn et punkt om at en mottaker kan slettes « på grunn av uverdig forhold». Linstad kan få den tvilsomme distinksjonen å være den første som blir slettet, men Slottets kommunikasjonsdirektør Marianne Hagen sier til NTB at hun ikke vil kommentere hvorvidt en slik sletting er aktuelt.

I 2008 var det diskusjon om hvorvidt den korrupsjonsdømte vannverkssjefen Ivar T. Henriksen på Romerike burde bli fratatt sin fortjenstmedalje. Da var det imidlertid ikke noen hjemmel for å frata noen medaljen, og det ble dermed ikke gjort noen vurdering av dette.

Full forståelse
I stedet for å se «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret tilbrakte hovedpersonen tirsdag ettermiddag omgitt at glade løpende, lekende og hylende barn i Urtehagen barnehage i Oslo. Barnehagen er en av tre barnehager og en videregående friskole på Grønland som Linstad har vært primus motor for.

– Det har vært så mye oppstuss rundt denne saken i dag at vi har full forståelse for Slottets avgjørelse. Nå får vi vente noen dager til alt har roet seg ned, og så håper jeg vi kan ta medaljen ut av min kones flotte handlepose og sette den på brystet til Trond Ali, sier Jan Akerjordet til NTB.

Akerjordet er undervisningsinspektør på Urtehagen videregående friskole og var den som innstilte Linstad til den gjeve medaljen som skal deles ut «til lønn for fortenster av kunst, vitskap og næringsliv, og for framifrå forhold i offentleg tjeneste».

Han sier kritikere og folk ellers må skille mellom hva Linstad måtte mene privat om islam, jøder eller politikk og hva han faktisk har gjort som lege og gründer blant innvandrere i Oslo.

Lite sympati
Kritikerne har trukket fram Linstads sterke forhold til blant andre ayatolla Khomeini, flere uttalelser om Israel, jøder og hans kamp for det palestinske folket.

En av dem som har lite sympati med Linstad i saken om fortjenstmedaljen, er professor i idéhistorie Trond Berg Eriksen:

– Han er en av de mest uttalte og profilerte antisemitter vi har. Han har stilt seg langt utenfor det som er norsk konsensus, og han står ved det han tidligere har ytret. Da er det kanskje litt på kanten å gi ham den type oppmerksomhet Kongens fortjenstmedalje representerer.

Overfor NTB legger han til at han ikke unner noen den «offentlige vanære, uthenging og hån» det ville være å bli fratatt en utmerkelse man aldri har bedt om.

Trist for barna
Rawafid Mahdi Shahad (46) fikk sin første utdannelse i Urtehagen-systemet før hun gikk videre til høyere studier. I dag er hun tilbake som rektor for den videregående skolen.

– Det var trist for de mange barna som hadde gledet seg til å gå i teater for å feire medaljen. Men det er kanskje greit å understreke at mange her er uenige i hva Linstad mener privat. Men det er ikke for sine private meninger han skal få denne utmerkelsen, sier hun til NTB.

Selv sier Linstad at det er helt klart at Slottet har tildelt ham medaljen for det han gjort for innvandrere i Oslo.

– Dette handler om det flerkulturelle arbeidet som drives her på Grønland, og da synes jeg fokus skal være på det, sier Linstad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere