Det har stormet rundt Ap-politiker Trond Giske helt siden varslene om sex-trakassering ledet til at han trakk seg som nestleder i januar i fjor.

En video-snutt fra Bar Vulkan 16. februar, satte både en stopper for at Giske kunne rykke frem i Trøndelag Ap og førte til en dyp selvransakelse i VG.

- Vet ikke om rommet er der

Torsdag snakker han ut for første gang i TV 2, og på sin Facebook-side forklarer han hvorfor:

- I TV 2 torsdag kveld snakker jeg for første gang offentlig om prosessen bak at jeg trakk meg som nestleder i Ap. I 16 måneder har jeg ikke uttalt meg fordi debattklimaet ikke har åpnet for det, skriver Giske.

Om «timingen» er rett, vet han ikke:

- Jeg vet fortsatt ikke om rommet er der, men sa likevel ja til forespørselen fra «Vårt lille land» uten betingelser.

- Presseetisk debatt

Giske kommer med et klart budskap:

- Jeg håper det etter hvert blir rom for en viktig samtale og debatt om hvordan vi skaper god kultur i organisasjoner og i samfunnet, samtidig som vi ivaretar grunnleggende prinsipper i et rettssamfunn. Jeg håper også på en debatt om medienes rolle og presseetiske prinsipper. Pressens varslede gjennomgang av bruken av anonyme kilder er en viktig start, skriver han.

Norsk Presseforbund har satt i gang en uavhengig gransking av medienes omgang med kilder.

- Vi har stått sammen

- Mitt bidrag er ikke å «snakke ut om den tøffe tiden», men å dele mine erfaringer og synspunkter i en slik debatt, skriver Giske videre.

Til sommeren skal han gifte seg med NRK-profil Haddy N'jie:

Også Haddy har valgt å dele sine tanker og refleksjoner i programmet. Vi har stått sammen i denne stormen, hun har sett alt på nært hold. Hver dag minner hun, Una og Maria meg om hva som betyr mest i mitt liv, skriver Giske.