TROMSØ (Nettavisen): Med minus elleve kuldegrader ute, var det knyttet store forventninger til metoo-debatten på «Svarte natta»-konferansen, med blant annet Trond Giske (Ap) i panelet.

Se hele metoo-debatten fra Tromsø med et abonnement på Nettavisen Pluss her.

Det store spørsmålet som skal besvares er: «Hvordan gikk det med presseetikken da #metoo tok verden med storm?»

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, kom med en kraftsalve mot norsk presse i sin innledning.

Se video øverst i saken!

- Det var pressen som var skyld i at jeg trakk meg i januar, det ble helt umulig å stå i, sier Giske.

Han kritiserer både Hege Ulstein direkte og flere VG-oppslag, hvor han mener det ble slått fast at han var en syndebukk.

- Jeg fikk ingen mulig til å forsvare meg, så lenge jeg ikke ble kjent med innholdet i varslene.

– Jeg lurer på om pressen faktisk sjekker varsler

Giske roser TV 2 og Aftenposten for å gå gjennom sin dekning, samt Kildeutvalget som har sett på bruken av anonyme kilder. Men er ikke forsiktig med å angripe pressen.

Han mener pressen har sviktet på enkelte punkter. Giske hevder pressen i enkelte tilfeller ikke sjekket om varsler hadde blitt levert.

– Jeg har lurt på om pressen sjekker om varslene faktisk er levert inn, og hva de inneholder. Jeg vet at det ikke alltid har skjedd. Ikke misforstå meg: Det finnes et rom der for å være varsler uten å være det - det er noe pressen bør være oppmerksom på, sier Giske.

- Har du eksempler, spurte debattleder Anki Gerhardsen.

- Det er flere eksempler på saker hvor det sies at det er varsler, uten at de er levert. Den dagen med pølsefestkvelden da Hanne Skartveit (politisk redaktør i VG, journ. anm.) sto på TV-en og beklaget på vegne av VG, da var det en kvinne som ikke ble invitert inn til denne debatten, og VG publiserte en sak idet kvinnen gikk av skjermen. Problemet med den saken var at det var aldri levert noe varsel, sier Giske.

Giske fikk både ris og ros fra mediekritiker Trygve Aas Olsen.

- Ofrene i denne saken er ikke Trond Giske. Det er kvinnene som fikk tunga hans dyttet ned i halsen, sier han.

- Men jeg er enig i at vi burde fått mer innsyn i hva varslene gikk ut på, sa han.

Burde gransket Giske tidligere

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, som tok over plassen i debatten etter at Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein trakk seg, mener pressen burde gransket Giske langt tidligere.

- Pressen burde tatt tak i ryktene og historiene om Giske langt tidligere. Giske fikk mulighet til samtidig imøtegåelse, og han fikk en rekke muligheter til å kommentere underveis. Stort sett benyttet han seg ikke av det, sier Alstadheim.

Det var DN som var først ute med å omtale varslene mot Trond Giske, som startet mediestormen som er tema for debatten.

TV 2 skal beklage ti saker

TV 2-reporter Elin Sørsdahl som ledet reportasjene hvor Sofie Bakkemyr fortalte sin historie om Bar Vulkan-hendelsen, sier at TV 2 har etter eget initiativ gransket en rekke saker.

- Jeg vet ikke om det er kjent enda, men TV 2 skal beklage ti saker som vi har publisert. Det er stort sett saker hentet fra andre som har brukt anonyme kilder, sier Sørsdahl.

– Aktivister hører hjemme i sosiale medier

Fagmedarbeider ved institutt for journalistikk ved Universitetet i Oslo, Trygve Aas Olsen synes kommentatorenes rolle under metoo var problematisk.

- Til å begynne med i denne metoo-dekningen kan det hende at disse kommentatorene som slo fast at det var alvorlige og avskyelige handlinger Giske hadde begått, kjente disse handlingene. Men publikum gjorde ikke det. De var i villrede, sier Olsen.

Han rettet skarp kritikk mot kommentatorer som Hege Ulstein i Dagsavisen og Marie Simonsen i Dagbladet som han mener fremstår som «aktivister», ikke journalister.

- Jeg reagerer på at enkelte kommentatorer opptrer som om de er aktivister i metoo-kampanjen. Og det er ikke bare Hege Ulstein, som trakk seg fra denne debatten - som er en aktivistisk handling.

Olsen etterlyser flere nyhetsjournalister og færre kommentatorer.

- Det var ikke så lett å finne ut hva som var faktum og ikke. Jeg skulle ønske flere ville finne ut hva som var faktum i saken før de kommenterte den.

Han konkluderte med at det er for mange kommentatorer i pressen.

Anklaget som «voldtektsmann»

Først ut i debatten var den svenske journalisten, Fredrik Virtanen, som i svenske medier ble hengt ut som «voldtektsmann».

- Da tenkte jeg at mitt liv var slutt, det var rene inkvisisjonen, sier Virtanen, som beskriver seg selv som en «drittsekk».

Det var ikke hold i anklagen, og om et par uker kommer rettssaken opp mot kvinnen som stod bak de falske beskyldningene.

- Det ser jeg frem til, sier Virtanen, som ikke legger skjul på at:

- Jeg var en drittsekk, det var i en periode mye sex, narko og groupies - og jeg oppførte meg dårlig. Jeg kunne kalle både kvinner og menn for «hore», men jeg var ikke voldelig.

Han er svært kritisk til svensk presse, som han mener opererte i flokk. Han mener de forutinntatt og ikke lot ham komme til orde.

Hissig opptakt

Debatten som startet klokken 15.30 fredag har engasjert og provosert i opptakten. Dagsavisens Hege Ulstein trakk seg som sagt fra panelet. Hun forklarte at arrangementet så ut til å legge opp til at toppolitiker Trond Giske var et offer.

– Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har nå utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til, skrev Ulstein på egen Facebook-side.

Dermed bestod panelet foruten Giske av, tidligere journalist Fredrik Virtanen, SVT-journalist Lina Makboul, DN-redaktør Kjetil Bragli Alstadheim, Nettavisen-redaktør Erik Stephansen, IJs Trygve Aas Olsen, TV 2-journalist Elin Sørsdahl og forfatter Anja Sletteland.

Varsler: - Utelater den ene siden

- Jeg synes arrangørene burde vært tydeligere på at dette er en debatt om Giskes opplevelser i møte med pressen, og ikke pakket det inn i en debatt som gir seg ut for å handle om pressedekninga av metoo. For det er det ikke, sa Giske-varsler Sunniva Andreassen til Nettavisen torsag.

- De kan ikke evaluere pressedekningwn av metoo når de utelater den andre sidens perspektiver. Og det er det som blir viktig å få frem i innledningen min i morgen. Varslerperspektivet og betydningen av varsling når media skal avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet.

Anonyme kilder til besvær

Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet (Ap) i januar 2018, og partiet konkluderte i varslersakene med at han hadde brutt partiets interne regelverk. En seks sekunders dansesnutt fra «Bar Vulkan» satt en stopper for hans opprykk i Trøndelag Ap og førte til en grundig selvransakelse hos VG. De ble også felt på flere punkt i PFU for dette.

I ettertid har særlig den massive bruken av anonyme kilder i disse sakene blitt diskutert, og denne uken kom Kildeutvalgets rapport.