Gå til sidens hovedinnhold

Trond Giske tas inn i varmen igjen

Ap anser nå varslersaken mot Trond Giske som avsluttet, og tar han inn i varmen igjen.

Arbeiderpartiet har i dag avsluttet saken mot Trond Giske. I et brev til den tidligere nestlederen kommer det frem at sakene mot ham er ferdigbehandlet, og at han nå kan vende tilbake for fullt i partiets politikk.

– Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet, heter det blant annet i brevet, som Giske selv har publisert på sin offisielle Facebook-side.

Les også: Dette skriver Trond Giske på Facebook

– Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppa, og ser fram til godt samarbeid om dette, skriver Støre og Stenseng.

Les også: Her er Giske-varslene

I brevet står det også at sakene mot Giske ikke vil bli gjenåpnet.

- Varslere ble orientert om dette og vi anser sakene som ferdigbehandlet og avsluttet. Utover det har vi ikke behov for å karakterisere hverken sakene eller deg, og vi har ønsket å kommunisere konklusjonene på en nøktern måte, skriver Støre og Stenseng i svaret til Giske.

Punktum i saken

Ifølge Støre er brevet en klargjøring av at varslersaken nå er avsluttet.

– Konklusjonen vi kom med 25. januar i fjor, om at Giske har brutt Aps retningslinjer, den står fortsatt. I oktober i fjor kom Giske med sine innvendinger i saken og ønsket den gjenopptatt. Vi har konkludert med at den ikke blir gjenopptatt, og dermed er det satt punktum i saken, sier Støre til NTB.

Slik var mottakelsen for Giske da han gjorde comeback på den offentlige scenen:

– Jeg mener fortsatt at partiet burde tatt sakene opp til ny behandling, men tar til etterretning at partiets svar innebærer at det ikke vil skje.

- Samtidig ser jeg det som viktig at partiet presiserer at de ikke har sett det som sin oppgave å vurdere om det foreligger brudd på likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering, skriver Giske i sitt Facebook-innlegg.

Han ser nå fram til å gå inn i partiet for fullt.

– Jeg ser fram til å gå fullt inn i arbeidet i stortingsgruppa, på grasrota i parti og fagbevegelse rundt om i landet og i Trøndelag, og til å bidra for fullt i arbeidet for mindre forskjeller, like muligheter for alle og et samfunn med samhold og sterke fellesskap, skriver han.

Støre sier imidlertid at Giske må jobbe hardt for et nytt toppverv i partiet.

– Tillit er noe man må etablere over tid. Jeg ønsker ikke å kommentere det spørsmålet nærmere enn at innsats fra alle gode krefter er ønsket i partiet, sier Ap-lederen.

- Varslerne er lettet

Han forteller at varslerne er blitt informert om avgjørelsen.

– Vi har kontaktet dem. Hovedinntrykket mitt er at de er lettet over at saken nå er avsluttet, og at det er satt et punktum. Det forstår jeg godt, for saken har vært en belastning for dem.

- Jeg legger vekt på hensynet til dem og alle andre involverte i saken. Det er godt å få satt et punktum, sier Støre.

Les også kommentaren til Magne Lerø: Det var Tajik som felte Giske

Han understreker at saken ikke har vært uten konsekvenser for Giske.

– Konsekvensene ble trukket i januar i fjor. Da gikk Giske av som nestleder og finanspolitisk talsperson, sier Støre.

– Bør ikke få tillit

Line Oma var en av dem som varslet mot Giske, og hun mener han fremdeles ikke bør få tillit i partiet.

– Partiet har i kveld fastholdt konklusjonen om at dette var et stort tillitsbrudd fra Trond Giske sin side. Det tillitsbruddet mener jeg er så stort at jeg ikke ser noe grunnlag for noen nominasjonskomiteer i Arbeiderpartiet å gi Giske noen ny tillit, sier Oma til Dagbladet.

Hendelsen Oma varslet om, skal ha funnet sted da hun som 23-årig praktikant ved den norske ambassaden i India i 2010 møtte Giske, som den gang var 43 år og næringsminister.

Les også: NRK: Ap-politiker Line Oma står fram med Giske-historie

Ifølge Oma presset Giske henne opp mot veggen og stakk tungen ned i halsen hennes, mot hennes vilje.

Ble sykemeldt og trakk seg

Da det stormet som verst rundt Giske på grunn av varslene, knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel, ble den daværende nestlederen i Ap sykemeldt i desember 2017.

- Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, etter en helhetsvurdering av min helsesituasjon. Jeg har tatt dette til etterretning og er sykemeldt inntil videre, skrev Giske dengang.

Les mer

Trond Giske er sykemeldt

7. januar 2018 valgte 52-åringen å trekke seg som nestleder i partiet som følge av varslene mot ham, noe partileder Jonas Gahr Støre kalte for en «riktig beslutning».

Les også: Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet

- Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen.

- Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sa partileder Jonas Gahr Støre for litt over ett år siden.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken