- Kjære, kjære venner. Først: Takk for alle rørende og varme meldinger. Alle oppfordringer om å stå på fra mange. Men vi er ved veis ende nå. I 2017 sa jeg offentlig unnskyld for dem som har opplevd ugreie ting med meg. Unnskyldning står fremdeles ved lag. Jeg gledet meg til å lede Trøndelag Arbeiderparti, men ingen har krav på en ny sjanse, sa Giske innledningsvis i talen sin.

Les også: Trond Giske: - Vi er ved veis ende nå

Videre snakket han om grunnen til hvorfor ville bli fylkesleder.

- Da jeg sa ja til å lede Trøndelag Ap, var det fordi kampen mot urettferdighet ikke er over. Jeg ville være med å bygge distriktsvennlig og folkevennlig parti, som henter hjem våre velgere fra Senterpartiet, sa Giske.

Benkeforslag

Det har kommet benkeforslag med Ingvild Kjerkol som ny leder i Trøndelag Ap. Det var Arild Pedersen fra Verdal Ap som foreslo Ingvild Kjerkol som leder i Trøndelag Ap.

Benkeforslaget kom etter at Marit Bjerkås ble enstemmig innstilt som leder fredag kveld, etter at Trond Giske ble vraket av valgkomiteen. Kjerkol (45) sitter på Stortinget for Nord-Trøndelag, og var favoritt til vervet etter at valgkomiteens opprinnelige innstilling på Trond Giske ble trukket. Fredag ble det kjent at valgkomiteens leder, Arild Grande, hadde mottatt informasjon om at det ville kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom hun ble innstilt som leder.

Les også: Får kjeft for Giske-debatt: Fredrik Solvang slår hardt tilbake

- Det kan jeg faktisk ikke akseptere. Vi har klare rutiner, både for hvordan valgprosessen skal foregå, og hvordan et varsel skal behandles. Og hvis det rettes et varsel mot meg, skal det behandles ordentlig. Det er ikke blitt gjort i denne valgprosessen, sa Kjerkol i sitt innlegg til årsmøtet.

- Jeg føler for å uttrykke det veldig sterkt overfor årsmøtet, at når man er tillitsvalgt, er kandidat, så er det ens egen integritet man legger på blokka. Når valgkomiteens leder håndterer ting på den måten som Arild Grande har gjort, så er det helt på tvers av det vi står for som organisasjon, la hun til.

- Skal si mitt

Tidligere på dagen var det varslet at Giske skal ta ordet i løpet av lørdag ettermiddag.

– Jeg skal si mitt fra talerstolen, sa Trond Giske på vei inn på fylkesårsmøtet i Trøndelag.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Trond Giske ble symbolet på en ukultur etter et dramatisk døgn i Trøndelag Ap

På spørsmål fra Dagbladet sier Giske det alltid er godt å komme til Trøndelag.

- Jeg kommer til å ta ordet, jeg har noe å si, sier han til avisen.

Ifølge TV 2 vil Giske ta ordet under debatten lørdag.

Følg fylkesårsmøtet direkte i NTB Scanpix' livesending i vinduet øverst i saken:

Dramatiske dager

Trond Giske skrev fredag et innlegg på Facebook der det kommer frem at han gir seg i politikken.

Innlegget kommer kort tid etter at valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti valgte å innstille Marit Bjerkås som ny leder i fylkeslaget, etter at Giske var blitt vraket.

Mange skal ha blitt overrasket da Bjerkås ble foreslått. Flere medier meldte tidligere fredag at stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol var favoritt til å bli ny leder da det ble klart at valgkomiteen ville komme med en ny innstilling. I stedet innstilte valgkomiteen på Bjerkås.

Leder i valgkomiteen, Arild Grande, skal, ifølge blant annet TV 2, ha fått informasjon om at det kunne komme et varsel dersom Kjerkol ble innstilt.

Overfor NRK raser Kjerkol lørdag.

– Lederen i valgkomiteen har brutt alt det vi har av rutiner for både valgprosesser og varslingsrutiner. Det må det tas et oppgjør med. Det vil ikke være å starte en ny kultur å fortsette det løpet Arild Grande har kjørt den siste uka, sier hun til NRK under fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

Arild Grande har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelse lørdag. Til TV 2 sier han at han ikke ønsker å kommentere Kjerkols utspill, men varsler, skriver kanalen, et oppgjør fra talerstolen.

– Jeg har ikke behov for å si hva jeg har sagt i valgkomiteen. Det er uforståelig hvorfor noen har plantet det i media. Vi skal ta debatten internt i partiet i ettermiddag, sier Grande til pressen på årsmøtet.

Les mer: Ingvild Kjerkol hardt ut mot valgkomiteens leder Arild Grand

Ordfører: Bakholdsangrep

Trondheim-ordfører Rita Ottervik sier til Dagbladet hun mener både Giske og Kjerkhol utsettes for bakholdsangrep, der det fremsettes varsler mot dem.

- Det er ikke en kultur vi kan ha. Det er også andre i Trøndelag som har opplevd det samme, at varsling brukes til å forstyrre demokratiske prosesser.

- Vi må begynne å bygge en kultur der det er lavere terskel for å varsle fortløpende, at vi tar opp ting som ikke er greit med hverandre fortløpende for å forebygge at det kommer flere uheldige ting, og at vi trygger folk som er villige til å stille opp for partiet. Det er færre og færre som vil stille opp og utsette seg for denne typen ting.

Overfor NTB påpeker ordføreren at hun ikke beskylder de som varsler for noe, men sier «det er et mønster i måten vi beveger oss på»

- Vi snakker om hverandre, vi snakker ikke med hverandre. Og vi jobber på en måte som ikke er oppbyggelig, utdyper hun overfor NTB.

Ny innstilling

Giske var opprinnelig enstemmig innstilt som ny fylkesleder mandag, men AUF trakk sin støtte til Giske torsdag kveld etter at Sandra Skillingsås fortalte om sine personlige opplevelser med Trond Giske og Trøndelag Ap i et intervju med Adresseavisen.

I etterkant av at AUF trakk sin støtte, ble det kjent at valgkomiteen holdt krisemøte. De kom fredag med en ny innstilling der Trond Giske ikke er en del av lederkabalen. Det ble likevel spekulert på om det kunne bli kampvotering dersom det kom benkeforslag om Giske under ledervalget lørdag.

– Jeg vil ikke stille opp i et benkeforslag og anbefaler at årsmøtet samler seg om valgkomiteens forslag. Jeg håper de mange som har støttet meg i kommunepartiene i Trøndelag, vil følge den oppfordringen, skriver Giske i innlegget sitt.

Han oppfordrer i stedet årsmøtet om å slutte enstemmig opp om Bjerkås lørdag.

– Hun er en politiker etter mitt hjerte og glad i det samme grasrotpartiet som jeg er, sier han til Adresseavisen.

Les også: Ap har mottatt et nytt varsel mot Trond Giske - slik svarer han

Bjerkås: - En kjempeheftig uke

Marit Bjerkås mener den siste uken viser at hun har en stor jobb foran seg, dersom hun blir valgt til ny fylkesleder.

– Det har vært en kjempeheftig uke, og det som har foregått har vært tøft for mange. Men jeg er veldig glad for at vi samles her nå og gleder meg til mange gode politiske diskusjoner gjennom dagen, sier Marit Bjerkås til NTB på vei inn til fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

Den nye lederen velges lørdag.

Erik Stephansen: Denne gangen har ikke Giske rett i kritikken mot mediene

– Tror du at du vil klare å samle partiet og skape ro i rekkene?

– Jeg er helt sikker på at jeg ikke har sjanse til å klare det selv. Vi har et helt styre og er et godt lag, og så håper jeg at partiet og laget har lyst til å bidra til at vi kan bygge oss opp igjen, sier Bjerkås.

Hun sier at hun er forberedt på at det kan komme benkeforslag om Kjerkol, og at det kan gå til kampvotering under fylkesårsmøtet.

– Sånn som denne uken har vært, så vet vi ingenting før årsmøtet er ferdig. Det er jeg forberedt på, men samtidig er det en enstemmig innstilling som er lagt fram. Det blir uansett spennende å se hvordan dette går.

Les også: Trond Giske: – Har forståelse for om Trøndelag Ap velger noen andre