Gå til sidens hovedinnhold

Trond Giske: - Vi er ved veis ende nå

Trond Giske vil se fremover og kom med et slags avskjedsinnlegg.

Se Trond Giskes tale i videovinduet øverst.

- Kjære, kjære venner. Først: Takk for alle rørende og varme meldinger. Alle oppfordringer om å stå på fra mange. Men vi er ved veis ende nå. I 2017 sa jeg offentlig unnskyld for dem som har opplevd ugreie ting med meg. Unnskyldning står fremdeles ved lag. Jeg gledet meg til å lede Trøndelag Arbeiderparti, men ingen har krav på en ny sjanse, sa Giske innledningsvis i talen sin.

Dette sa han i kjølvannet etter å ha blitt vraket torsdag kveld fra innstillingen til ny fylkesleder, fordi flere kvinner sto fram med sterke historier om ukultur og ubehagelige opplevelser i partiet.

Les også: Trond Giske under fylkesårsmøte: - Jeg har noe å si

Giske snakket videre om hva som fikk han til å gå inn i politikken.

- Da jeg sa ja til å lede Trøndelag Ap, var det fordi kampen mot urettferdighet ikke er over. Jeg ville være med å bygge distriktsvennlig og folkevennlig parti, som henter hjem våre velgere fra Senterpartiet, sa han.

AUF-ere forlot salen

Da han talte var det imidlertid flere AUF-ere som forlot salen i Steinkjer i protest. Giske valgte å tale i Steinkjer, der det gamle Nord-Trøndelag Arbeiderparti samlet seg, framfor i Trondheim, der hans eget lag holdt til.

Les også: Får kjeft for Giske-debatt: Fredrik Solvang slår hardt tilbake

- I 37 år har jeg hver dag tenkt på oppgavene mine i AUF eller Arbeiderpartiet. Jeg vet nesten ikke hvem jeg er uten det. Tor Ulven har skrevet den mest vemodige diktlinjen jeg vet. «Sitt hos meg, kjære. Fortell meg om den tida da jeg ikke finnes mer.» Å slutte i Arbeiderpartiet føles nesten sånn.

- Men jeg vet at jeg vil klare meg bra. Jeg har giftet meg med den fineste kjæresten i verden. Jeg har to nydelige døtre som gjør at det er solskinn hver dag uansett hvor grått det er. Jeg skal klare meg godt.

Samtidig la Giske til at han skal klare seg godt. Han fikk stående applaus da han forlot talerstolen.

Kampvotering

Etter at Trond Giske var ferdig med talen sin, var det duket for kampvotering på årsmøtet i Trøndelag Ap. Og etter en avstemning var det Ingvild Kjerkol som fikk flest stemmer lørdag ettermiddag, og dermed blir Trøndelag Ap sin nye fylkesleder.

Marit Bjerkås (35) fra Rennebu ble fredag innstilt som ny fylkesordfører av en enstemmig valgkomité. Men prosessen fram mot innstillingen har vært svært omstridt, og fra talerstolen tok stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol et kraftig oppgjør med valgkomiteens leder Arild Grande.

Les også: En politisk henrettelse

- Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa Kjerkol.

Kort tid etter gikk Arild Kvernmo Pedersen fra Verdal på talerstolen. og fremmet et benkeforslag om Kjerkol som leder i stedet for Bjerkås.

Kjerkol (45) sitter på Stortinget for Nord-Trøndelag, og var favoritt til vervet etter at valgkomiteens opprinnelige innstilling på Trond Giske ble trukket. Fredag ble det kjent at valgkomiteens leder, Arild Grande, hadde mottatt informasjon om at det ville kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom hun ble innstilt som leder.

- Varslingsinstituttet misbrukes som et maktmiddel i en maktkamp, sa Pedersen da han foreslo Kjerkol.

Kommentarer til denne saken