RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Trond Kirkvaag er død

Sist oppdatert:
Trond Kirkvaag måtte gi tapt etter lengre tids sykdom. - En av de store søylene i norsk underholdning er borte, sier Andreas Diesen.

(SIDE2): Den kjente og kjære komikeren Trond Kirkvaag gikk bort i natt 61 år gammel, melder NRK. Kirkvaag har kjempet mot kreften siden våren 2007.

Karrieren hans: Humoristen som kunne skremme

- Det er veldig tragisk. Han var kanskje Norges største komiker og nå er han død, sier den tidligere KLM-kollegaen Lars Mjøen til Nettavisen.

Les også: «Luftens Helter» går som planlagt

KLM
Trond Georg Kirkvaag var sønn av den tidligere NRK-kjempen Rolf Kirkvaag, og lagde en lang rekke humorprogrammer for statskanalen.

Mest kjent er han nok for samarbeidet med Knut Lystad og Lars Mjøen i komikertrioen «KLM», og serien «Trotto Libre», som han lagde sammen med Otto Jespersen.

Da Komiprisen ble delt ut 1. september, ble KLM tildelt Hedersprisen for 30 år i humorens tjeneste. Knut Lystad og Lars Mjøen var tydelig beveget da de takket for prisen.

- I denne gleden er det forferdelig trist at ikke Trond kunne være her. Men Trond, hvis du ser oss: We love you, utbrøt Knut Lystad på tampen av den NRK-sendte prisutdelingen.

Prisvinner
NRK ansatte Kirkvaag i 1968, og han siden vunnet en mengde priser. Han er den komikeren i verden som har vunnet flest priser i Montreux-festivalen.

Samarbeidet med Lystad og Mjøen startet i 1976 med det satiriske nyhetsprogrammet Nynytt.

1978 kom den første av i alt fire serier om Brødrene Dal – trioens kanskje mest kjente rollefigurer.

Denne høsten viser NRK den siste underholdningsserien til Trond Kirkvaag: «Luftens helter».

Montreux
- Nå har den absolutte mest genuine og rene komikeren som var skapt av TV gått bort. Han representerte alt det beste som fantes av TV-underholdning. I tillegg var han verdens mest lojale venn og en hederskar på mange måter. Han er det eneste mennesket jeg kjenner som ingen har sagt noe galt om, sier skuespiller og NRK-veteranen Andreas Diesen til Side2.

Diesen fikk følge Kirkevaags karriere helt fra starten av.

- For norsk TV-underholdning har han betydd alt. Levert suksesser hele tiden. I Montreux er han den mestvinnende for morsomme programmer. Han har vunnet gullrose, sølvrose, tre eller fire Chaplin-priser og to pressens priser. I tillegg er han selvfølgelig hedret med gullruten og alt annet. Han har blitt hedret av alle i bransjen som kan hedre ham. En av de store søylene i norsk underholdning er borte.

Biografi
Trond Kirkvaag fikk igjen søkelyset rettet mot seg i år da han slapp selvbiografien «Kom ikke nærmere. Jeg og far» 1. august, hvor han beskriver hvordan det var å vokse opp med en NRK-kjendis som far. I boken avslører Trond at hans folkekjære far Rolf Kirkvaag slo barna sine.

Kirkvaag etterlater seg kone og to voksne sønner.

Side2 kommer tilbake med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere