*Nettavisen* Nyheter.

Trond Mohn ga bort orgel til fem millioner

KLAR FOR FESTKONSERT: Sopran Kjersti Wiik og orgelkonsulent og kantor Karstein Askeland gleder seg over den generøse gaven fra Trond Mohn (innfelt). Foto: Irene Bratteng Jenssen (Nordhordland.no)

– Vi er helt overveldet.

– Dette orgelet er en gave til både gammel og ung, til alle som lever nå og den fremtidige generasjon. Denne gaven står seg i hundrevis av år, sier kantor Odd Leif Mjøs til avisa Nordhordland.

Han er helt helt overveldet over gaven fra Trond Mohn. Det er nemlig han som har betalt for Knarvik kirke sitt splitter nye orgel, som har en prislapp på fem millioner kroner.

– Det er en helt fantastisk gave, som varer i verdi og står seg i hundrevis av år, sier Mjøs.

Orgelet er det største i hele Nordhordland.

– Jeg håper også det er det beste, sier Mjøs med et smil.

Vies på søndag

Søndag skal kirkeorgelet vies og tas i bruk fort første gang, først ved biskopen sin gudstjeneste, og deretter blir det en stor konsert på kvelden.

– Jeg håper mange er spent på å høre det nye orgelet og vil delta på den store festdagen, sier Mjøs.

Orgelkonsulent og kantor i Mariakirken, Karstein Askeland og Nordhordland sin sangstjerne, sopran Kjersti Wiik, skal bidra til festkonserten søndag kveld. Og de er godt i gang med øvingen.

– Det er alltid spennende med nye orgel i nye rom, og kjekt med innvielsesprosjekt. Da kommer det masse folk, og alle er spente. Kirken har blitt veldig god for orgelklang, sier Askeland, som allerede har spilt en del på orgeket for å være forberedt til søndagens vielseskonsert.

– Denne uken er satt av til øving, sier kantoren, som spuller på store konserter i både inn - og utland.

– Grådig kjekt

– På en slik konsert prøver vi å vise forskjellige sider ved orgelet, sier Wiik, som synes det var kjekt å få spørsmål om å synge på konserten.

– Det var grådig kjekt å få utfordringen. Jeg har selv sittet i soknerådet de siste fire årene, så jeg har vært med i prosessen på å få opp Knarvik kyrkje. Da vi fikk ja fra Trond Mohn for penger til orgel, var det utrolig mye som løsnet for det videre menighets- og konsertarbeidet, og bruken av kirken, sier Wiik, som selv har en mor som var organist.

– Etter at løperen og orgelet kom på plass har akustikken blitt mye bedre. Nå er det veldig godt å synge her, sier Wiik.

Les flere nyheter fra Norhordland.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.