TRONDHEIM (Nettavisen): Onsdag fattet politikerne i Trondheim formannskap vedtak om en forskrift med munnbindpåbud i kollektivtrafikken og trafikklysmodell i skolene.

Pensjonistpartiets representant Erling Moe avsto fra å stemme, men ellers stillte alle partiene seg bak forslaget, som ikke sa noe om hva som vil skje dersom disse tiltakene ikke har den ønskede effekt.

Se Trondheim formannskap debattere koronatiltak direkte

- Jeg håper at vi om 14 dager kan ha en helt annen situasjon og kan slippe opp lite grann, sa kommuneoverlege Tove Røsstad under møtet.

- Krevende situasjon

Nettavisen intervjuet Røsstad tirsdag, da formannskapet innledet sin debatt om tiltak.

- Hvor krevende er den smittesituasjonen Trondheim nå står i?

- Den er krevende fordi det er stort antall som er smittet, over 1000 sist uke. 60 prosent er barn og 40 prosent er voksne, sier Røsstad til Nettavisen.

Trondheim kommune har en stund hatt omfattende testing i skolen, og det har avdekket masse smitte der. Det bidrar til at smittetallene blir så høye, understreker Røsstad.

Les også: 163 nye koronasmittede i Trondheim

Fullvaksinerte foreldre blir smittet

- Så er det sånn at smittede barn kommer hjem, og det blir smittespredning også der, ofte smitte til foreldre og søsken. Fullvaksinerte foreldre blir også smittet. De er veldig på alerten nå og tester seg når de kjenner på symptomer, så vi får dermed et godt bilde av smitterisikoen i hjemmene. Foreldrene er godt beskyttet av vaksinen, men ikke så godt at de ikke blir smittet når eksponeringen er så massiv. De voksne blir i varierende grad syke. Noen får feber og blir sengeliggende noen dager, men kommer seg greit i all hovedsak. Så har vi noen i aldersgruppen over 65 år, som blir innlagt med moderat eller alvorlig sykdom. Eldre utgjør en liten andel av de som blir smittet, men det blir likevel mange nok til at vi ser rekordmange innleggelser ved St Olavs hospital.

De siste ukene har Trondheim sett en kraftig økning i smittetilfeller og også hatt en økende utfordring knyttet til bemanning av helsetjenestene.

Les også: 61 nye smittetilfeller registrert i Bergen siste døgn

- Veldig mange blir sykemeldt

- Hvor i Trondheim er det man merker presset mest nå?

- Utfordringen nå er at det er så mye infeksjoner i tillegg til covid-19. Det blir veldig mange som blir sykemeldt og mange som er borte fra jobb, sier Røsstad.

Hun peker på stort fravær i helsetjenesten og mangel på vikarer.

- Fraværet skyldes altså en kombinasjon av syke barn og at voksne selv er syke. Det er flere luftveisinfeksjoner som går; RS-virus, rhinovirus og parainfluensavirus. Mange små barn er syke, men det er ikke mange av dem som er syke med korona.

- Hadde vært i «deep shit»

Røsstad understreker at vaksinedekningen nå gjør kommunen bedre rustet enn tidligere i pandemien:

- Hadde vi hatt disse smittetallene for et år siden, hadde vi vært i «deep shit», sa en ærlig kommuneoverlege under formannskapets møte tirsdag.

Les også: 400 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn - her øker det mest

Fylkeslege: - Vaksiner deg

Også fylkeslege Jan Vaage i Trøndelag peker på at unge nå smitter voksne i hjemmet og at dette bidrar til de høye smittetrykket.

- Min klare oppfordring går til de som ennå ikke har vaksinert seg. De bør sterkt vurdere å la seg vaksinere. Så tenker jeg at vi alle må børste støv av de gode smittevernrådene som vi vet virker; at vi holder oss hjemme om vi blir syke, at vi vasker hendene ofte, og at vi holder avstand til andre. Så bør vi ha lav terskel for å ta koronatest, sier Vaage ifølge en pressemelding.

Les også: Fylkeslegen i Trøndelag bekymret over smittespredningen