RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror boligboblen sprekker

Sist oppdatert:
Investeringsdirektør Trond Furnes i SEB er svært skeptisk til amerikansk økonomi, og nå tror han renteoppgang kan punktere boligmarkedet - "denne siste av en serie amerikanske bobler"
Furnes har det siste året vært meget skeptisk til både utviklingen i økonomien i de store industrilandene, og til aksjemarkedet.

Og det er han fortsatt, selv om markedene i år ikke har hørt på ham.

I et månedsbrev til kundene peker han i dag på det amerikanske boligmarkedet.

- Amerikanske 10-års statsrenter, som har steget nesten 1,5 prosent siden bunnen for et par måneder siden, kan nå komme til å undergrave aktivitetsnivået i den ene sektoren i amerikansk økonomi som har vært virkelig sterk; bygg og anlegg, skriver Furnes.

- Boligprisene kan klare seg noen måneder, eller kvartaler, hvis obligasjonsrentene faller fra dagens 4,5 prosent tilbake til nivået rundt 3 prosent. Men det er bare spørsmål om tid før moroa er over også for denne siste av en serie amerikanske bobler, mener han.

Han peker på at de lave rentenivåene i USA har økt husholdningenes gjeldsgrad og blåst opp panteverdiene.

I finansmarkedene tror han man vil få ny risikoavsersjon, etter at søppelobligasjoner har steget med 50 prosent og "selskaper uten inntjening blåser av gårde".

Han er heller ikke imponert over veksten i den amerikanske økonomien.

- At USA presterte en annualisert BNP-vekst på 2,4 prosent i andre kvartal, hvor krigen med Irak sto for omlag 1,4 prosent av veksten, er ikke mye å rope hurra for. Første og tredje kvartal i fjor var adskillig sprekere, uten at det snudde den negative trenden for sysselsetting og kapasitetsutnyttelse, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere