RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror Cato Zahl greier det

Sist oppdatert:
Everest-veteranen Jon Gangdal mener Cato Zahl Pedersen har en god sjanse til å nå toppen av Mount Everest. Mye på grunn av Catos psykiske styrke.

For to år siden ledet Jon Gangdal en norsk ekspedisjon som klarte å få fem mann på toppen av verdens høyeste fjell. Ekspedisjonen ble også sendt som TV-serie.

Gangdal kom seg opp på toppen, etter å ha gjort flere mislykkede forsøk tidligere år. Han har stor erfaring fra klatring av fjell over 8000 meter.

- Min erfaring om det å komme seg opp på høye fjell, er at nitti prosent sitter mellom øra, og ti prosent på resten av kroppen. Vel og merke hvis man er noenlunde godt trent.

Psykisk styrke
- Og så vidt jeg vet så har Cato en enorm psykisk styrke. Nå kjenner jeg ikke de tekniske innretningene han har med seg. Men gitt at han klarer de klatretekniske utfordringene, og det gjør han vel, siden han har med seg såpass mange gode hjelpere, så bør han ha en god sjanse, sier Jon Gangdal.

Han mener Cato Zahls handicap kan være en styrke.

- Sammenligner man for eksempel med unge mennesker i dag, så er ikke de vant til å kjempe for ting. Det meste har vært tilrettelagt for dem. Cato derimot har kjempa hele livet, og er vant til å møte utfordringer.

- Cato vet hva som kreves, og har evnen til å utholde ubehag og smerte. I den høyden er det viktig å trives når man har det fælt, sier han videre.

Noen problemer
Gangdal påpeker at det ikke er så mange tekniske vanskeligheter opp mot toppen. Men det er noen få passasjer som kan være litt tricky.

- Det er et parti rundt first step som kan by på litt tekniske problemer. Dessuten er partiet før stigen ved second step vrient. Der var jeg glad for at jeg hadde armer. Men Cato har gode hjelpere og har trent på å forsere slike partier.

- I tillegg til disse stedene, er det litt teknisk ved third step – og en lite sva rundt 50 meter under toppen. Men alt i alt tror jeg Cato har en veldig bra sjanse til å nå toppen, dersom været er gunsig, sier Gangdal.

Større sjanse
Everest-veteranen sier han ikke kjenner så godt til ekspedisjonens øvrige medlemmer. Derfor uttaler han mer på generelt grunnlag.

- Sånn generelt så har de som har vært over 8000 meter før, større forutsetninger for å lykkes enn de som ikke har vært det. Har du vært over 8000 meter, merker du allerede tidlig om du har noe i høyden å gjøre eller ikke. Er man komfortabel over 8000 meter, gitt at de har flaks med været og den personlige formen, bør de ha gode muligheter, avslutter Jon Gangdal.

Av ekspedisjonens fire øvrige deltakere er det bare Einar Osland som før har vært over 8000 meter. Han var med Cato på Cho Oyu (8201 moh) for to år siden. Cedric Zulauf, Camilla Nilsson og Odd Harald Hauge har ikke vært over 8000 meter før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere