Gå til sidens hovedinnhold

Tror corona-smitten går inn i en ny fase

Helsemyndighetene forventer at smittespredningen kan gå over i en ny fase, der vi får spredning uten at alle smittede kan knyttes til et kjent utbruddsområde.

Overlege Siri Helene Hauge, sier mandag at dette vil være en ny situasjon.

– For da er smittetilknytningen til utbruddsområdene brutt, og da må vi begynne å vurdere om det foregår smitte i Norge som vi ikke vet om, sier overlegen.

Se oppdatering fra FHI i videoen øverst i saken.

Dersom vi kommer inn i en ny fase kan det bli aktuelt med nye og mer inngripende tiltak for å hindre smittespredning, varsler Folkehelseinstituttet.

Les også: Corona-toget snur - kraftig oppgang på Wall Street

– Å sperre ned områder tror jeg sitter veldig langt inne. Men hvis en situasjon oppstår der vi ikke lengre har kontroll på situasjonen, må vi vurdere flere tiltak. Hva slags tiltak skal jeg ikke spekulere i, fordi det er vanskelig å forutsi, sier Hauge.

Avdelingsdirektør Line Vold, forklarer at tiltakene som gjennomføres i dag skal sørge for at færrest mulig smittes.

– Målet for tiltakene som gjennomføres nå, er at færrest mulig blir smittet fremover, og at tilfellene spres ut i tid slik at helsetjenesten har tilstrekkelig kapasitet til å ivareta de som kan bli alvorlig syke, forklarer avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

25 smittede

Mandag holdt FHI en pressebrief der de oppdaterte om antall smittede i Norge. Til nå er 25 personer smittet, bekreftet Siri Helene Hauge.

Ifølge Hauge er det også forventet at det vil bli påvist mer smitte i Norge i løpet av kort tid.

- Det er veldig vanskelig å spå situasjonen fremover, men på kort sikt tror vi vi kan få ganske mange, også på daglig basis i en stund fremover.

Se siste nytt om coronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio.

Isolert i hjemmene

Ingen av de syke er innlagt på sykehus.

- De har mild sykdom. Det er ingen som er lagt inn på sykehus, de befinner seg i hjemmene sine og er isolert.

12 av de 25 smittetilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus. Ni tilfeller er i Vestland, to i Agder, ett i Rogaland og ett i Tromsø.

De seks nye tilfellene har alle tilknytning til utbruddsområder i utlandet, fem av dem til Italia. Ifølge FHI kan imidlertid smittespredningen gå over i en ny fase der smitten spres – uten at myndighetene klarer å knytte de smittede til et kjent utbruddsområde.

Les også: Europa sliter med å kontrollere virusspredning

- Veldig mange testes

Hauge sier de ikke har oversikt over hvor mange som i dag sitter i karantene, og påpeker at mange testes, blant annet mennesker som har vært på reise i Italia.

- Veldig mange testes, og flertallet finner vi ingenting på, sier Hauge.

Legevakten i Oslo hadde mandag ettermiddag testet 303 personer for viruset. I tillegg til legevakten tester både bydelene og Ullevål sykehus folk i Oslo.

– Det er stor pågang på telefonlinjene til legevakten, og mange opplever lang ventetid eller at de ikke får svar. Legevakten har bemannet opp telefonlinjene. Det er viktig at de som har behov for akutt hjelp, når oss, sier avdelingsdirektør Jon Ørstavik ved legevakten i Oslo.

– Alle som har generelle spørsmål om corona, oppfordres til å finne informasjon andre steder, sier avdelingsdirektøren.

Les også: Nye corona-regler for helsepersonell over hele landet

Les også: Norsk kristen-TV ber foreldre gi penger mot at barna blir beskyttet mot coronaviruset

Les også: Corona-toget har snudd - kraftig oppgang på Wall Street

Kommentarer til denne saken