Tror de vet årsaken til kollapsen

Foto: ANDREW BIRAJ (Scanpix/Reuters)

Antallet døde etter bygningskollapsen i Bangladesh forrige uke har passert 500.

Kollapsen skal ha blitt utløst av strømgeneratorer.

Rundt 3.000 mennesker arbeidet i fem tekstilfabrikker i bygningen i Savar nær Dhaka da den raste sammen 24. april. Til sammen er 501 mennesker funnet i ruinene, og 2.437 mennesker berget ut i live, ifølge hæren, som koordinerer redningsarbeidet.

Ifølge innenriksdepartementets granskingskommisjon var det strømgeneratorer som forårsaket bygningskollapsen.

– Fire store generatorer var plassert i de øverste etasjene, i strid med reglene, forklarer kommisjonens leder Main Uddin Khandaker.

– Da disse ble startet opp etter et strømbrudd, begynte de å vibrere. Sammen med vibrasjonene fra tusen symaskiner utløste dette kollapsen, sier han.

Venter på nytt

Etter at tungt maskineri ble satt inn for å rydde unna store sementflak og forvridd stål, har det gått raskere å finne døde i de underste etasjene.

Mange pårørende med bilder av sine savnede sto rundt ruinene i håp om nyheter for tiende dag på rad fredag. Men det er ikke lenger håp om å finne noen i live.

3619732

Åtte mennesker, inkludert eieren av bygningskomplekset Rana Plaza og fire fabrikkeiere, er arrestert, mistenkt for å ha presset folk til å gå på jobb til tross for at det var avdekket store sprekker i strukturen dagen før.

Myndighetene har også avsatt borgermesteren i Savar for å ha godkjent bygningen og for ikke å ha stengt den av etter at sprekkene ble oppdaget.

Stadige ulykker

Ulykken skjedde bare noen måneder etter at 111 mennesker mistet livet i en brann i tekstilfabrikk i nærheten.

Britiske Primark, italienske Benetton og spanske Mango er blant de vestlige kleskjedene som har fått produkter laget ved fabrikkene i Rana Plaza.

Ulykken har ført til fornyet søkelys på arbeidsforholdene ved tekstilfabrikker i Asia, og det har vært holdt møter mellom kleskjeder i Europa og Canada for å drøfte krav om bedre arbeidsforhold og sikkerhet.

Bangladesh er verdens nest største eksportør av tekstiler og klær etter Kina. Virksomheten står for 80 prosent av landets eksport, og over 40 prosent av arbeidsstyrken er sysselsatt i tekstilindustrien. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.