*Nettavisen* Nyheter.

Tror dinosaur-DNA kan bidra til kur mot våre sykdommer

STERKT IMMUNFORSVAR: Forsker ved Universitetet i Manchester tror man gjennom studier av dinosaurenes slektninger kan bidra til å utvikle nye medisiner. Foto: Adrian Dennis (AFP)

Studier av dinosaurenes sterke immunforsvar kan bidra til å utvikle medisiner mot infeksjoner og kreft, tror forskere.

08.07.14 10:00

Forskere fra univeritetet i Manchester har studert skjelettet til en 72 millioner år gammel dinosaur, og oppdaget at den hadde evne til å komme seg etter alvorlig sykdom og til og med lege brukne ben, skriver den britiske avisen Daily Mail.

I månedene før den døde skal dinosauren ha lidd av flere alvorlige skader og sykdommer som ville vært dødelig for et menneske. Ved å studere dinosaurenes nålevende slektninger, som alligatorer og krokodiller, tror eksperter at man kan finne kurer for menneskesykdommer, både bakterielle infeksjoner og kreft.

Kan styrke vårt immunforsvar
Til Sunday Times sier professor Phil Manning, ved naturhistorisk avdeling ved universitetet i Manchester at det var tydelig at det store dyret hadde flere store skader, men at skadene var i ferd med å leges.

- Det som gjør dette utrolig, er at det er tydelig at den har overlevd skadene, siden mange av dem viser tegn til å leges. Hvis vi mennesker hadde fått så mange skader og sykdommer hadde vi aldri overlevd, sier Manning til Sunday Times.

I forrige uke delte han forskningsresultatene under The Royal Society’s årlige forskningsutstilling.

- Studier av antistoffer hos dinosaurenes levende slektninger kan bidra til å utvikle medikamenter som hjelper vårt eget immunforsvar, sier Manning til The Sunday Times.

Uheldig dinosaur
Det er ikke lite den 26 fot høye gorgosaurusen, som var en av stamfedrene til Tyrannosaurus rex, skal ha tålt.

Blant skadene den pådro seg var brudd i høyre bein, som ifølge forskerne var i ferd med å leges. Det venstre beinet var både brukket og rammet av infeksjon, men også her var dinosauren på bedringens vei. Både ribbein og underarm skal også ha vist tegn til å leges etter et brudd. Forskerne skal ha sett det samme på halen, som var brukket eller rammet av kreft.

Samtidig hadde dinosauren en bakteriell infeksjon som skapte sår innover i kjevebeinet. Forskerne tror dinosauren kan ha hatt kreft.

Til slutt viste obuksjonsrapporten at det store og uheldige dyret antagelig døde av en hjernesvulst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.