*Nettavisen* Nyheter.

Tror du får virus i dag

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

En sikkerhetsgigant advarer mot stor virusfare i dag.

17.01.08 10:08

Storm Worm har blitt et navn alle sikkerhetsinteressert personer har blitt godt kjent med gjennom det siste året. Dette er en ondsinnet og usedvanlig sofistikert orm som har spredd seg med stor hastighet det siste året, og som står for store deler av den spamen som sendes ut på nettet i dag.

Veldig sofistikert
Ormen er spesielt sofistikert fordi den aktivt forsvarer seg mot store sikkerhetsselskaper og andre som forsøker å knekke det store nettet av infiserte datamaskiner som bakmennene kontrollerer.

I de fleste tilfeller blir slike nett av infiserte maskiner ganske enkelt uskadeliggjort ved å angripe én sentral server som kontrollerer alle de andre maskinene. Men Storm Worm har ingen slik sentral server, men baserer seg på et desentralisert prinsipp slik som mange av de store fildelingsnettverkene. På toppen av det hele vil alle infiserte maskiner automatisk sette i gang såkalte tjenestenektangrep (DDoS) mot alle som forsøker å uskadeliggjøre nettverket.

Ekstra stor fare i dag?
I dag feirer Storm Worm sin ettårsdag, og sikkerhetsgiganten Trend Micro tror at dette vil markeres ved en markant økt aktivitet i spredningen av viruset.

Den forrige store aktivitetsperioden til Storm Worm var i julen da den sendte ut e-poster som var forkledd som e-julekort. I denne perioden gikk ormens aktivitet opp med 200 prosent.

At bakmennene ønsker å markere denne dagen er langt fra usannsynlig, og det kan derfor være på sin plass å være ekstra forsiktig med hva slags e-post du åpner i dag. Et godt generelt råd er å aldri åpne e-post fra personer eller selskaper du ikke kjenner til – spesielt hvis språket er engelsk.

Vær forsiktig
- Det første og viktigste er å alltid være forsiktig med å åpne e-poster hvor man ikke kjenner avsenderen. Slett dem direkte, uten å åpne dem. Det andre er å sørge for at anti-virusprogramvaren er oppdatert og at PC-en er beskyttet mot å kommunisere med såkalte «onde» kilder, sier Okan Kalak i sikkerhetsselskapet Trend Micro i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag