Gå til sidens hovedinnhold

- Tror du jeg har kortsluttet, Knut Arild?

Livlig debatt om KrFs fremtid onsdag morgen.

CHRISTIANIA CAFÉ (Nettavisen): «Har Kristelig Folkeparti en fremtid?» var tema hos tankesmien Civita onsdag morgen.

I panelet satt stortingsrepresentant Knut Arild Hareide, KrFs 2. nestleder Inger Lise Hansen, sjefredaktør og administrerende direktør for avisen Vårt Land, Helge Simonnes, og førsteamanuensis Pål Veiden i sosiologi ved Høyskolen i Oslo.

Partiet sliter med oppslutningen og har på de siste meningsmålingene snust på 4-tallet. Til våren skal en ny leder i manesjen og prøve å snu trenden.

- Kortsluttet?
Hansen klinket til med følgende åpningsreplikk etter at Hareide hadde snakket om partiets forankring i sentrum:

«Tror du jeg har kortsluttet nå, Knut Arild?» - og siktet til at hun har åpnet for samarbeid med Fremskrittspartiet (Frp).

Det var i september hun sa at hun heller vil samarbeide med en Høyre/Frp-regjering enn med en Ap-regjering, noe flertallet av KrFs fylkesledere sier nei til.

- Men det skal jeg ikke dvele ved nå, la hun raskt til.

- Jeg har mye å bidra med
- Hvilken nøkkelrolle bør - og ønsker du å ha - i KrF fremover, spurte Nettavisen etter at de fire hadde fått komme med sine synspunkt på hva som bør være KrFs prioriteringer fremover - og hva det vil si å være et «kristenliberalt parti».

- Jeg mener jeg har mye å bidra med fremover, men vet samtidig at når du legger hodet på blokken, risikerer du å bli kuttet, svarte hun.

- Hva med ditt sterke fokus på individets frihet, hvordan passer det med en sterk sentrumsprofil for partiet?

- Noen sier jeg passer bedre i Høyre ...
- Jeg mener KrF er et sentrumsparti, som tilhører en borgerlig tradisjon. Noen sier at jeg passer bedre i Høyre, men jeg tror mitt hjerte er godt forankret i KrF, sa Hansen.

Hansen og Hareide er uenige om hvor langt til høyre-venstre partiet bør satse, og mens Hareide la vekt på at denne avklaringen ikke trenger komme før neste stortingsvalg, sa Hansen klart og tydelig, at:

- Det ville være et historisk linjeskifte å gå til Ap.

Hareide: Hvorfor nøler du?
Nettavisen benyttet anledning til å spørre mannen alle venter skal overta som KrF-leder følgende spørsmål:

- Hareide, hvorfor nøler du med å si ja til å bli ny KrF-leder?

- Mange spør hvorfor jeg ikke vil svare, men svaret er enkelt, jeg har ikke fått noe spørsmål fra nominasjonskomiteen ennå, svarte Hareide.

Han sa at nominasjonskomiteen i KrF ennå ikke har begynt å jobbe, og at det naturlig nok derfor ikke har kommet noen spørsmål om ledervervet.

- Men vil du svare på om du har lyst på jobben?

- Jeg forholder meg til nominasjonskomiteen, sa han, og deretter lo spørsmålet bort.

Ikke familieverdier
Panelet diskuterte den kristendemokratiske ideologien, som baserer seg på det kristne menneskesynet.

Både Hareide og Hansen var opptatt av å snakke om KrFs politikk, og blinket ut miljø, fattigdom og utvikling som viktige temaer. Tradisjonell familieverdier ble ikke nevnt.

- Må være tydeligere
Hareide sa også at KrF må være tydeligere i regjeringsspørsmålet foran neste stortingsvalg.

- KrF er nødt til å være tydeligere i regjeringsspørsmålet enn det vi var i 2009, men å starte den diskusjonen nå, tror jeg er feil, sa Hareide, som påpekte at de har god tid.

Han presiserte også at partiet er et sentrumsparti.

- Vi har etablert oss som et sentrumsparti, og det er den plassen vi skal ha, sa Hareide, og la samtidig til at KrF må fornye sin politikk.

- Skal ha plass til alle
Hareide viste til kristendemokratiske partier i andre land som har lagt seg til Høyre, og påpekte at KrF i Norge er i en helt annen situasjon, siden det i de landene ikke fantes noe stort borgerlig alternativ.

Han oppsummerte også KrFs menneskesyn:

- Hvis jeg skal oppsummere KrFs menneskesyn, så er det et samfunn som har plass til alle, sa han.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin