RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror du mobilen virker av seg selv?

Alt dette må gjøres for at du skal kunne gjøre noe du tar for en selvfølge. Se video!

USTAOSET (Nettavisen): Sist lørdag gikk det årlige Skarverennet mellom Finse og Ustaoset av stabelen, og når mer enn 12.000 skiløpere stiller til start er det mer enn kvikklunsj og appelsiner som må på plass.

Men det er ikke bare slik at man kan kaste seg ut i fjellet, der folk stort sett aldri befinner seg resten av året, og forvente at det skal være mulig å ringe hjem til venner og kjente slik at du kan si hvor utrolig fint det er på fjelelt. I fjellet er det nemlig svært dårlig dekning, og det gjelder også der hvor Skarverennet går hvert år.

De siste syv årene har Telenor sørget for midlertidig mobildekning under det 4 mil lange skirennet. Men det skjer absolutt ikke av seg selv.

Sikkerhet
Skarverennet er det eneste årlige arrangementet hvor telegiganten går inn og setter opp midlertidig dekning slik at både deltakere og arrangører kan kommunisere der hvor det i utgangspunktet ikke finnes fnugg av mobilsignal.

I tillegg til utstyr og teknikk koster dette mellom 300.000 og 400.000 kroner - for en helg!

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er en av dem som årlig tar turen opp for å se til at dekningen er som den skal før rennet.

- I år setter vi opp seks midlertidige repeatere på strategiske punkter mellom Finse og Ustaoset for å gi mobildekning til Skarverennet, sier Amundsen til Nettavisen.

(Les videre under videoen)

Går ikke av seg selv
Til hver av de seks repeaterne hører det med en mottaker og en sender. Disse fanger opp signaler fra mobilmaster langt unna, og via repeateren blir signalet forsterket og sendt videre inn i dalen hvor det normalt ikke er dekning.

Det høres kanskje enkelt ut, menfordi det er dårlig med stikkontakter og fast strøm langt inne på høyfjellet, går ikke dette av seg selv. Skareverennet er på fire mil - og hele strekningen skal dekkes med mobilsignal.

- Flere personer må stå og fylle på drivstoff fra klokka 5 om morgenen til klokka 22 mange ganger i løpet av dagen. Det tar tid når man må kjøre rundt og gjøre dette på seks punkter som ligger såpass langt fra hverandre, forklarer Amundsen. '

(Les videre under bildet)

Kan redde liv
Selv om det ligger mye jobb bak den midlertidige dekningen, mener dekningsdirektøren det er verdt strevet. Flere ganger har både arrangører og løpere hatt kritisk behov for denne kommunikasjonsmuligheten.

- For tre-fire år siden ble hele rennet avlyst på grunn av fryktelig uvær, og da var det godt for arrangøren å få stoppet dem som faktisk har startet, sier Amundsen.

Det har også vært tilfeller hvor deltakere har fått hjerteproblemer underveis og fått tak i lege på kun få minutter.

- Men dette er ikke ting vi liker å snakke så mye om, for mobilen er jo ikke et sikkerhetssystem, men det er veldig gledelig når den kan hjelpe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere