Tror du på denne?

Foto: (Montasje:Nettavisen/Scanpix)

Nå også i matbutikken. Men så langt har salget vært labert. Si din mening!

19.08.10 07:44

I en Joker-butikk i Thereses gate i Oslo sentrum, fikk man i juni inn et nytt produkt i butikkhyllene, nemlig en såkalt overfallsalarm.

Alarmen virker slik at man kan kaste den fra seg om man blir overfalt på gata, og så begynner den å ule.

Har du tro på alarmen? Si din mening i kommentarfeltet!

- Har ikke solgt en
Men så langt er det faktisk ingen som har kjøpt alarmen.

- Jeg har ikke solgt en eneste en, og den ligger rett ved kassa, så den er veldig synlig, sier butikksjef Robina Haroon til Nettavisen.

Haroon fikk før sommeren tilbud om å selge overfallsalarmen i butikken, og takket optimistisk ja.

- Har du tro på at salget vil ta seg opp nå som høstmørket siger inn?

- Jeg vet ikke. Det var det jeg håpet på da jeg sa ja til de alarmene, men slik jeg ser det per dags dato så ser det veldig dårlig ut, når jeg ikke har fått solgt et eneste produkt på over to måneder, sier hun.

- Kanskje mer redde
Haroon trodde en slik alarm ville selge godt, fordi det er mye vold og overfall i Oslo.

- Jeg tenkte at når det blir litt mørkere, at folk kanskje er litt mer redde for å komme seg ut, uten en slik alarm, sier hun.

Noen har vært nysgjerrige på produktet, det er det eneste.

- I begynnelsen da folk gikk forbi, så de på dem. De spurte hva det var, men var ikke nysgjerrige på hva den skulle brukes til, og ingen har spurt om pris. Nå er det ingen som ser på den lenger, sier Haroon.

Hun tror kanskje kundene i butikken hennes har noe å si for det dårlige salget.

- Jeg tror kanskje disse tingene selges mer hvor det er litt eldre folk. Her er det bare studenter og småbarnsfamilier som er kunder, sier hun.

- Bråk stopper vold
Ikke alle er skeptiske til at overfallsalarmen til 198 kroner, nå også har inntatt matforretningen. Tilsvarende alarmer har vært til salgs en stund i andre butikker.

Landsforeningen for voldsofre er positive.

- Alle alarmer du kan kaste fra deg og lager bråk, er effektive fordi de får andre til å reagere. Og det er jo det som er hensikten, sier foreningens leder, Margit Lømo, til Nettavisen.

Hun sier at en slik alarm, og lignende alarmer, kan få overfallspersonen til å gi seg.

- Den får ofte den som bråker til å stoppe opp, og får fokuset rettet mot seg selv. Det vil være forebyggende og kunne stoppe voldshandlingen, sier Lømo.

Lømo mener det å skrike høyt, kan være til like god hjelp.

- Men det er jo ikke alle som klarer å skrike, så har man noen som kan skrike for seg, så er jo det bra, sier hun.

- Folk griper ikke inn
- Men folk reagerer jo omtrent ikke når det går en bilalarm, særlig i Oslo. Vil ikke det samme kunne skje når en slik alarm uler?

- Nei, for det vil ikke skje midt Thereses gate bilene. Jeg reagerer hver gang jeg hører en bilalarm, og snur meg og ser, sier Lømo.

- Er folk flinke til å gripe inn i voldssituasjoner?

- Nei, vi er lite flinke til det, fordi vi er redde for å blande oss inn eller bli skadet. Dessuten har politiet gått ut og sagt at man ikke skal gjøre det, og det synes jeg er dårlig gjort av politiet, sier hun.

Hun karakteriserer politiet som «pingler», som selv er redde, siden de går ut med slike råd.

- Jeg forstår det ikke, jeg. La oss si at det hadde vært søsteren din, da hadde du grepet inn automatisk. Men jeg ser ikke noen forskjell på om det er søsteren din eller en annen. Jeg mener vi alle må være solidariske og skjerme om hverandre. Hvis man hadde appellert mer til det, så hadde det ikke vært så enkelt for voldsutøverne å herje så vilt som de gjør, sier hun.

- Ikke gå i mørket
Rådet fra lederen av Landsforeningen for voldsofre, er følgende:

- Ikke gå alene i mørket. Hold deg der det er opplyst, og er du på fest ute, gå gjerne to og to sammen hjem. Er du veldig sent ute, så ta heller en drosje.

I tillegg til såkalte overfallsalarmer, mener hun pepperspray også kan være kjekt å ha med seg i lomma.

Oslo politidistrikt opplyser til Nettavisen at de ikke uttaler seg om det kommersielle markedet, men sier at så lenge overfallsalarmen er en lovlig vare, må folk få bruke hva de vil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.