RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke at Syria har brukt kjemiske våpen

Foto: HANDOUT
Sist oppdatert:
Verken Israel eller USA tror på den syriske opposisjonens påstander om at regimet har brukt kjemiske våpen mot opprørere.

En talsmann for opprørshæren FSA hevdet tirsdag at regjeringsstyrkene har benyttet kjemiske våpen ved 18 anledninger den siste tiden, men utenlandske eksperter fester ikke lit til påstanden.

– Det foreligger ingen bekreftelser eller beviser for at regimet har brukt kjemiske våpen, sier Israels visestatsminister Moshe Ya'alon til Jerusalem Post.

Fakta om borgerkrigen i Syria

* Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars 2011 og var inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen. Men regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene, som etter hvert utviklet seg til et væpnet opprør.

* Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars i år en plan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men ikke respektert. Lakhdar Brahimi overtok som spesialutsending i september da Annan trakk seg.

* Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er over 40.000 mennesker drept i konflikten. Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

* Rundt 2 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge Røde Halvmåne i Syria. FN anslår at 700.000 syrere vil ha flyktet til utlandet innen januar.

* I november samlet flere av de mange opposisjonsgruppene seg sammen i en felles koalisjon. Denne koalisjonen er nå anerkjent av flere arabiske og vestlige land, blant annet Norge, som den rettmessige representant for det syriske folk.

* Den siste tiden har opprørshæren FSA og andre opprørsgrupper påført regjeringsstyrkene flere store nederlag. Regimet har på sin side svart med å skyte scud-raketter mot opprørerne. (©NTB)

– Vi har sett rapportene fra opposisjonen. Det er ikke første gang. De har en interesse av å påkalle en militær intervensjon utenfra, sier Ya'alon til israelsk radio.

Syriske opposisjonelle har lagt ut videoer og bilder på internett av det de hevder er ofre for kjemisk krigføring. Også den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera har vist opptak av det som hevdes å være ofre for et angrep med nervegassen sarin, angivelig gjort ved et opprørskontrollert feltsykehus i Syria.

Pasientene i opptaket gisper etter luft, men eksperter på kjemisk krigføring stiller seg tvilende. Amerikanske tjenestemenn påpeker blant annet overfor det amerikanske nettstedet wired.com at de angivelige ofrene forteller om sterk lukt, mens sarin ikke lukter.

Det hevdes også at ofrene har pustet inn store mengder sarin, mens selv små mengder av denne nervegassen ville ha vært dødelig.

– Det stemmer ikke overens med kjemiske våpen, sier en amerikansk tjenestemann til nettstedet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere