RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke handelsfest hindrer rentekutt (Ny)

Sist oppdatert:
Varekonsumindeksen steg markant fra oktober til november, noe som ikke var ventet i markedet. Det kan telle mot en så sterk rentesenkning som mange observatører nå har spådd, men makroekspertene tror fortsatt Norges Bank vil kutte neste uke
Varekonsumindeksen økte med 1,2 prosent i sesongjustert volum fra oktober til november, melder Statistisk sentralbyrå tirsdag.

Dette følger etter en vekst på 1,3 prosent fra september til oktober.

Dagens tall er sterkere enn ventet i markedet. First Securities skriver i sin morgenrapport at de anslår et fall på 0,4 prosent. Nordea anslo et fall på 1,8 prosent.

Dersom dette tallet utvikler seg sterkere enn ventet, teller det mot rentekutt fra Norges Bank, fordi det indikerer at det er press i økonomien.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securites medgir at tallet var mye høyere enn ventet, nesten mistenkelig høyt. - Tallet peker rett opp, men det rimer ikke helt med andre indikasjoner i økonomien, sier Andreassen til iMarkedet.

Han påpeker at en solid oppgang i varekonsumet er i tråd med Norges Banks langvarige forventning.

Andreassen tror likevel Norges Bank vil kutte renten i neste uke på grunn av den sterke kronekursen. - Kronekursen er slik at det ikke blir noe ekstra press i økonomien, mener Andreassen.

Før varekonsumtallene kom i dag ventet 14 av 14 makroøkonomer i en rundspørring gjort av TDN Finans at Norges Bank tror Norges Bank vil kutte renten med et halvt prosentpoeng i neste uke.

- Vi har laget en klubb og møtes ute i skogen om kvelden for å bli enige om hva vi skal mene, humrer Andreassen.

De fleste økonomene tror det kommer videre kutt. Mange tror på en rentebunn på 5,50 prosent fra Norges Bank i år, mot 6,50 i dag.

Sjeføkonom Kjetil Houg i Alfred Berg tror også fortsatt på et kutt fra Norges Bank. - Men varekonsumtallet viser jo at det er rimelig bra momentum i husholdningene, sier han.

Houg mener dette understøtter hans syn om at Norges Bank ikke vil være særlig aggressive i sine rentekutt etter et forventet kutt neste uke.

Bakgrunn

Statistisk sentralbyrås varekonsumindeks anslår husholdningenes forbruk av varer.

Den har til nå kommet senere enn detaljomsetningsindeksen, som dermed har fått mer oppmerksomhet. Men akkurat denne gangen kom ikke byrået med en fullstendig rapport på detaljomsetningsindeksen på grunn av arbeid med å justere beregningene.

Fra nå av vil de to indeksene dessuten bli publisert samtidig.

Varekonsumindeksen har et bredere omfang enn detaljomsetningsindeksen. Den omfatter detaljhandelsindeksen, men i tillegg førstegangsregistrering av biler og motorsykler, salg av bensin til bensinstasjoner og husholdningenes forbruker av kraft.

Målingen er i volum, ikke i verdi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere