*Nettavisen* Nyheter.

Tror ikke Hellas er på fote igjen før om to år

Foto: JOHN KOLESIDIS (Reuters)

Den greske statsgjelda tilsvarer nå 170 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og den forventes å stige.

11.10.12 21:31

Tokyo (NTB-AFP): Hellas vil trenge ytterligere to år på å få kontroll over budsjettunderskuddet, tror lederen for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde.

Den greske regjeringen har lovet drastiske budsjettkutt for å få underskuddet ned på 2,1 prosent av landets bruttonasjonalprodukt innen 2014. I fjor utgjorde underskuddet 7,3 prosent.

Lagrande har ikke tro på at landet vil lykkes og mener at grekerne vil trenge ytterligere to år på å oppfylle løftet som ble gitt i bytte mot drøyt 2.500 milliarder kroner i krisehjelp fra EU og IMF.

– Jeg har gjentatte ganger sagt at det trengs ytterligere to år, sa Lagrande under en pressekonferanse i Tokyo torsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TORU YAMANAKA (Afp)

Greske økonomi har krympet de siste fem årene, og hver femte greker er nå arbeidsledig. De som fortsatt har jobb, har måttet tåle til dels drastiske kutt i lønningene.

Ifølge IMF tilsvarer den greske statsgjelda nå 170 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og den ventes å stige til 182 prosent neste år.

IMF, EU og Den europeiske sentralbanken la tidligere i uka ytterligere press på Hellas for å få landet til å leve opp til løftene de har gitt i bytte mot krisehjelp.

Statsminister Antonis Samaras sa fredag at landet ikke tåler flere bitre piller og at den greske statskassa vil være tom i november om ikke IMF og EU frigjør mer penger.

Hellas har fått frist til EU-toppmøtet 18. oktober med å sette i verk tidligere lovede reformer. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: YANNIS BEHRAKIS (Reuters)

Spania nedgradert

New York (NTB-Reuters-DPA): Spanias kredittvurdering er nedgradert nesten til søppelstatus av kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's.

Vurderingen senkes to hakk til BBB – , noe som så vidt ligger over grensa for søppelstatus.

I tillegg kommer S & P med en negativ vurdering for utsiktene til spansk økonomi, noe som åpner for ytterligere nedgraderinger.

S & P mener det mangler klar retning i eurosonens politikk, og at det er betydelig risiko for at spansk vekst ikke tar seg opp igjen med det første og at regjeringen ikke får kontroll over budsjettunderskuddet.

Nedgraderingen kan få som konsekvens at det blir enda dyrere for Spania å låne penger og finansiere underskuddet på det internasjonale kredittmarkedet.

Ifølge S & P vil den stadig dypere resesjonen gjør det enda vanskeligere for regjeringen. Stigende arbeidsløshet og lønnskutt kan føre til sosial uro og økende spenning mellom regjeringen i Madrid og regionene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.