RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke Marathon og Golar når frem

Sist oppdatert:
En talsmann for Mexicos energikommisjon tror ikke Marathon og Golar LNG vil lykkes med sitt LNG-prosjekt i landet. Nå seiler ChevronTexacos prosjekt i medvind
Energiselskapet Marathon Oil har sammen med John Fredriksens Golar LNG og meksikanske GGS jobbet i et par år med å få på plass de nødvendige godkjennelsen for bygging av en importterminal for flytende naturgass (LNG). Det siste året har imidlertid prosessen gått mer eller mindre i stå, og nå seiler konkurrerende prosjekter forbi.

Det verste for Golar og Marathon er at selv talsmannen for den nasjonale energikommisjonen (CRE) ikke har tro på at de vil lykkes med å gå på plass de nødvendige tillatelsene. Energikommisjonen har gitt sin godkjennelse av prosjektet, men partnerne sliter med stor lokal motstand, uttaler talsmann Victor Ochoa til Reuters tirsdag kveld.

- Vi fikk vår CRE-tillatelse i mai, men vi har ikke ennå søkt om land- og miljøtillatelser, sier talsmann Paul Weeditz i Marathon Oil til Reuters.

Opprinnelig hadde Marathon og Golar håpet at dette skulle komme på plass i fjor høst, men de sltier med stor lokal motstand støttet av miljøverngrupper.

Konsernsjef Tor Olav Trøim i Golar LNG medga overfor iMarkedet i forrige uke at de ikke har den største troen på at prosjektet skal lykkes.

- Det er et meget konkurranseutsatt "landskap". Andre selskaper har fremgang. Vi har ikke gjort fremskrittene vi hadde håpet på men vi fortsetter å være interesserte i prosjektet, sier Weeditz.

Blir akterutseilt

Nå ser det også ut til at prosjektet blir akterutseilt av den nyeste av aktørene, ChevronTexaco. Ifølge Ochoa kan ChevronTexaco forvente å få sin CRE-tillatelse allerede i april. Energikonsernet kom først på banen i fjor, mens Marathon og Golar har jobbet med sitt prosjekt siden 2002.

Chevron planlegger å bygge en offshoreterminal utenfor kysten av delstaten Baja California, mens Marathon og det konkurrerende prosjektet til Sempra/Shell er landbaserte anlegg i samme delstat.

Ochoa utelukker ikke at ChevronTexacos-prosjekt også kan komme til å møte stor miljømotstand. Området er en viktig turistattraksjon, men også et viktig fødeområde for hval.

Det er det sistnevnte prosjektet som leder i kappløpet, men heller ikke partnerne Sempra og Shell, fusjonerte sine prosjekter i julen, har kommet i havn med hele godkjennelsesprosessen.

Lener sør på Mexicos Stillehavskyst konkurrerer franske Tractebel og spanske Repsol om å bygge tilsvarende LNG-terminaler, og ifølge kilder Reuters har snakket med er det ventet at de to vil gjør som Sempra og Shell, og forene sine prosjekter.

Alle prosjektene sikter mot å selge naturgass i både det meksikanske og amerikanske markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere