*Nettavisen* Nyheter.

Tror ikke på Breiviks dødsforberedelser

UVANLIG: Terrorforsker Brynjar Lia konstaterer at Anders Behring Breivik er uvanlig også i internasjonal sammenheng. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Terrorforsker Brynjar Lia tror ikke at Anders Behring Breivik var forberedt på å dø 22. juli.

01.06.12 11:39

Det sa terroreksperten da han vitnet i Oslo tingrett fredag.

Anders Behring Breivik har flere ganger sagt at han ikke forventet å overleve 22. juli.

- Etter å ha bestemt meg for en selvmordsaksjon ville jeg ikke få et tilbakefall og føle det var noe jeg hadde gått glipp av. Derfor tok jeg et sabbatsår, sa Breivik om hvorfor han begynte å spille dataspill i 2006.

- Noen har skrevet at det ikke finnes ikke ateister i skyttergraver, og det tror jeg er veldig korrekt. Når du vet at du skal gjennomføre en selvmordsaksjon så blir du religiøs, har han også sagt.

Ikke laget martyrvideo
Eksperten avviser at 22. juli aksjonen var en selvmordsaksjon slik Anders Behring Breivik har forklart. Han sa 22. juli-aksjonen mangler noe av det som karakteriserer en selvmordsaksjon.

- Han har ikke laget noe martyrvideo, han har ikke på seg noe bombebelte og han ringer politiet for å overgi seg, påpekte Lia.

Han sa også at dette ikke er vanlig blant høyre- og venstreekstreme.

Følg forhandlingene gjennom Nettavisens direktesending. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Som lyn fra klar himmel
- Selv om det ikke er uvanlig at terrororganisasjoner har en utopisk ideologi, skiller tiltalte seg ut med graden av voldsbruk, sa terrorforsker Lia i Oslo tingrett.

- Tiltalte hevder å være belest i terrorismelitteraturen, men han har kanskje ikke forstått det sentrale dilemmaet for terrorister, at volden må fremstå som meningsfull for flere enn gjerningsmannen

Han betegner 22. juli-terroren som «lyn fra klar himmel». Han sier videre at massedrap gjerne skjer i en kontekst av en væpnet konflikt, men at det finnes unntak. Lia viste til Timothy McVeighs terrorangrep - Oklahoma-bomben 19. april 1995 - som tok livet av 168 mennesker. Her var det, ifølge Lia, et klart hevnmotiv. Noe slikt ser han ikke ved 22. juli-angrepene.

Lia sa at selv om det er mange likheter mellom Breivik og andre terrorister når det gjelder ideologi, handlingsmønstre og taktiske valg, så skiller han seg klart ut ved valg av voldsnivå og den politiske, militære konteksten handlingene er begått i. Lia peker på at tiltalte hevder å være belest i terrorismelitteraturen, men sier han kanskje ikke forstått det sentrale dilemmaet for terrorister, at volden må fremstå som meningsfull for flere enn gjerningsmannen. Lia sier han ikke kjenner til at andre terrorister har brukt så ekstrem vold for å markedsføre et bokmanus.

Vanskelig å plassere Breivik

Aktor Inga Bejer Engh ba Lia utdype at det var vanskelig å plassere Breivik.

- Når terrorister gjennomfører massevold på dette nivået så er det gjerne fordi de er i konflikt selv, for eksempel ved at det gjennomføres drap på trosfeller", sier Lia. Han sier det gjerne er snakk om et klart hevnmotiv og en øye for øye, tann for tann-hevn, sa Lia. Også Timothy McVeigh som lagde og detonerte Oklahoma-bomben faller inn i en slik kontekst. Lia sier det er vanskelig å finne noe tilsvarende i det Breivik sier, eller i det han skriver om i manifestet.

Lia sammenligner Breivik med Unabomberen Ted Kaczinski som sendte 16 brevbomber mellom 1978 og 1995. Kaczinski har flere likhetstrekk med Breivik. Blant annet publiserte han et manifest, opererte alene men hevdet han tilhørte en gruppe, og nektet forsvarerne å bruke «ikke tilregnelig» som hans forsvar under rettssaken. Kaczinski fikk diagnosen paranoid schizofreni.

Urealistiske mål
Breivik angrep AUF og Regjeringskvartalet fordi han ønsker å stoppe økningen i andelen muslimer i Norge og Europa. Lia sa at Breiviks snakk om borgerkrig i Europa er kjent retorikk blant islamofober og høyreekstreme.

Lia sa i retten at det ikke er uvanlig at terrorgrupper har omfattende og til dels urealistiske mål. Han nevnte som eksempel innføring av sharialover i hele verden eller utslette staten Israel. Lia sa at det Anders Behring Breivik sier og skriver om farene knyttet til innvandring fra muslimske land er oppfatninger og en frykt som helt klart er til stede også hos andre.

Lia sa at Breiviks inndeling av forrædere i kategorier er er kjent fra andre terrorister, men peker på at tiltalte kanskje har gått langt mer detaljert til verks i slike inndelinger enn det som er vanlig.

Terrorforsker Brynjar Lia var det andre av forsvarervitnene som gikk i vitneboksen fredag. Tidligere i dag har valgforsker Frank Aarebrot forklart seg om journalisters partitilhørighet.

Les: - Hvis Breivik har misforstått, så er han ikke alene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.