*Nettavisen* Nyheter.

Tror ikke på Breiviks terrornettverk

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen)

Aktoratet sier at de ikke tror Anders Behring Breivik på at han er cellekommandør med to personer i Norge som kan drepe 300 nordmenn.

18.04.12 18:12

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Politiet har gjort alt de kan for å finne ut om andre har vært der eller om han står alene. Det har vært et hovedfokus i etterforskningen. Vi tror ikke det har vært noe nettverk. Det har ikke kommet fram noe under rettsforhandlingene som har ført til ny etterforskning.

Det sa aktor Svein Holden under pressekonferansen etter dagens grilling av massemorder Breivik. Gjennom onsdagen har Inga Bejer Engh boret i organisasjonen Knights Templar som påtalemyndigheten mener bare eksisterer i hodet på Anders Behring Breivik.

Breivik var i Liberia i 2002, men påtalemyndigheten tror ikke han besøkte en tidligere serbisk soldat, fikk militærtrening og senere ble sendt til London for å være med i opprettelsen av Knights Templar. Påtalemyndigheten mener derimot at Breivik kan ha vært i Liberia for å kjøpe diamanter.

Cellekommandør
Breivik fortalte onsdag at han var cellekommandør da han kom hjem fra møtet i London.

- En cellekommandør er et pompøst uttrykk for en som er tilknyttet to andre, og som kanskje har en litt overordnet rolle. Jeg er tilknyttet to andre i Norge, og det er grunnen til at jeg har valgt å bruke den betegnelsen.

Breivik har til politiet sagt at de to andre personene skal drepe 300 nordmenn hvis de ikke blir stoppet. Breivik ønsket at politiet skulle torturere ham til å avsløre de to andre personene, og håpet at nasjonen Norge gjennom tortur hadde brutt sine prinsipper. Breivik har også sagt at det er 15 til 80 såkalte Justicar Knights i Europa. Dette er personer som han, med kapasitet til å gjennomføre terror.

- Kan vi frykte de to andre norske cellene nå? spurte Engh i retten.

- Ja det kan dere, sa Breivik.

Vendt hver stein
- Politiet har vendt hver stein for å finne ut om Breivik var alene der ute eller om det var flere rundt ham, sa Holden i retten.

Det er altså ikke funnet spor etter noe nettverk rundt Breivik. Når det er sagt, så har ikke politiet nødvendigvis slått seg endelig til ro med den konklusjonen.

- Jeg tror du trygt kan si at det er mer etterforskning på sider av saken det er mulig å følge videre, sa han.

Onsdag kom det blant annet fram at politiet ikke identifisert personenen på mailinglista som Breivik sendte manifestet til. Breivik selv mener at en Knights Templar-kontakt er blant de 8000 brukerne.

Les Nettavisens rettsreferat her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.