RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NYE TJENESTER: Nye mobilbetalingsløsninger åpner blant annet for vindusshopping - bokstavelig talt. Med QR-kode i utstillingsvinduene kan kundene handle der og da - noe butikker i Bogstadveien i Oslo allerede har prøvd ut.  Masterstudent Rune Alexander Hansen har sett nærmere på tjenestene, men er ikke bare imponert.
NYE TJENESTER: Nye mobilbetalingsløsninger åpner blant annet for vindusshopping - bokstavelig talt. Med QR-kode i utstillingsvinduene kan kundene handle der og da - noe butikker i Bogstadveien i Oslo allerede har prøvd ut.  Masterstudent Rune Alexander Hansen har sett nærmere på tjenestene, men er ikke bare imponert. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Tror ikke på gjennombrudd for mobilbetaling i 2015

2015 skulle bli et gjennombruddsår for mobilbetaling og et langt skritt mot det kontantløse samfunn. Men de som har kastet seg over  tjenestene, har fått seg noen overraskelser.

OSLO (Nettavisen): - Bankene må legge inn flere nyttefunksjoner, flere tjenester i ett produkt, før mobilbetaling blir allemannseie. Det vi ønsker oss er muligheten til å legge lommaboka hjemme og bare ta med mobilen, der vi har bankkort, kollektivbilletter, treningskort, rabattkort og  digital-ID.

Det sier Rune Alexander Hansen, som har skrevet masteroppgave om mobiltelefonen som nordmenns nye lommebok. Han har studert  entreprenørskap og innovasjon ved Handelshøyskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. I sin studie har han snakket med noen av dem som har vært tidlig ute med å prøve de nye tjenestene i det norske mobilbetalingsmarkedet.

Ikke bare enkelt

De har ikke bare hatt det enkelt. Noen har opplevd tjenestene som trege og lite tilgjengelige. En opplevde å bli mistenkt for svindel da han skulle betale med mobiltelefonen på en kafe.

- De som sto i kassa visste ikke selv at kafeen hadde åpnet for mobilbetaling og beskyldte vedkommende for å ville stjele da han la mobilen på betalingsterminalen for å koble til via NFC-teknologien, forteller Hansen.

NFC-TEKNOLOGI: Forsøkskaninene i studien hadde tatt i bruk tjenestene Valyou og mCash. Den første er basert på NFC-teknologi, som gjør at du kan betale ved å holde mobilen tett på en terminal.

- Det typiske problemet har vært at brukerne har opplevd at det blir for mye fomling i køen og i stedet drar fram kontanter eller bankkortet, sier han.

Forsøkskaninene hans hadde tatt i bruk tjenestene Valyou og mCash. Den første er basert på NFC-teknologi, som gjør at du kan betale ved å holde mobilen tett på en terminal. Den andre er en konto til konto-tjeneste som bruker QR-koder.

Vindusshopping - bokstavelig talt

QR-kodene dukket nylig opp i noen av butikkvinduene i Oslos mest kjente handlegate, Bogstadveien, slik at de som hadde tjenesten kunne kjøpe varer de så i butikkvinduet bare ved å scanne koden.

- Slik kan du kjøpe noe du ser i butikkvinduet selv når butikken er stengt. Begrepet vindusshopping får dermed nytt innhold, smiler Hansen.

Fakta: Med mobilen som lommebok

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • NFC-teknologi: NFC (Near Field Communication er en teknologi til bruk blant annet i smarttelefoner, bankkort og betalingsterminaler. Valyou er én av tjenestene som bygger på denne teknologien. Det er en app fra DNB der du får en mobil utgave av bankkortet ditt og du kan betale ved å holde mobilen inntil betalingsterminalen. Du slipper å taste PIN-kode på beløp inntil 200 kroner.
  • QR-koder: mCash er en tjeneste som baserer seg på scanning av QR-koder. Man kan betale mens man står i kø, fra annonser eller direkte i sosiale medier. Appen er tilgjengelig både i Apple og Google.

- Må skape nye tjenester

Aktører i dette markedet har spådd at 2015 skulle bli et gjennombruddsår for mobilbetaling i det norske markedet, men NMBU-studenten tror ikke vi er der ennå:

- Nei, det vil nok ta noen år. Jeg er 25 år, og ingen av mine venner hadde hørt om mobilbetaling. Så langt er mobilbetaling ingen reell konkurrent  til bankkortet her. Jeg tror aktørene må skape nye tjenester som yter mer enn dagens bankkort. Når dette er åpent for alle og tjenestene samlet i en portal, kan vi få et gjennombrudd. Jeg tror rabatterte tjenester er veien å gå for å vinne flere over til mobilbetaling. 

Han synes likevel ikke at aktørene har vært for tidlig ute med å lansere disse tjenestene. Men Norge er ikke i front her. Det er derimot land som Japan og Kenya.

Forventer at det skal gå raskere

Studien ga svar på hva de som ble spurt ut oppfattet som nyttig, brukervennlig og som de opplevde ga merverdi med tjenestene.

- Et viktig prinsipp for dem var at det skulle gå raskere å betale i kassa med mobil enn med kort, men slik var det ikke alltid. Flere opplevde mCash som veldig mye tregere i kassa. Her må du vekke mobilen og åpne tastelåsen, gå inn på selve appen, scanne strekkoden og taste koden før du er i mål. Valyou-brukerne hadde innvendinger mot tregt oppsett og her er det også mange restriksjoner. Du må ha riktig bank, riktig teleoperatør og riktig androidtelefon for å kunne bruke tjenesten.

STORT I JAPAN: I land som Japan og Kenya har mobilbetaling stor utbredelse. I Norge har gjennombruddet ennå ikke kommet, selv om mulighetene er der, for eksempel på denne kafeen i Oslo.

Høy grad av tillit

Hansen spurte også om trygghet og tillit til systemene, og her var det høy grad av tillit. Det er norske aktører som står bak de to tjenestene som var med i undersøkelsen, og han tror det betyr at brukerne har tillit til at personvernet er godt ivaretatt.

- Med mobilen som lommebok er det kanskje enda verre å miste eller bli frastjålet mobilen?

- Disse brukerne følte seg faktisk tryggere på mobilen. De pekte på at mobilen har flere sikkerhetslag og i tillegg har du muligheten til å fjernslette, mens med bankkort ligger personnummer og bilde åpent.

- Bruker du selv mobilen som lommebok?

- Ja, men foreløpig er det jo begrenset hvor og hva du kan handle, så det er ingen reell konkurrent til bankkortet ennå. Snøballen kan begynne å rulle når disse betalingsterminalene også dukker opp i dagligvarebutikkene.

Hva mener du; er du klar til å bytte ut bankkort og kontanter til fordel for mobiltelefonen? Si din mening her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere