RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke på irakisk oljeboom

Sist oppdatert:
Irakisk oljenasjonalisme og høy politisk risiko kan komme til å forsinke en eventuell oljeboom etter at den pågående krigen er tilbakelagt. Det går frem av en studie fra en ledende britisk tenkeboks
Rapporten fra Royal Institute of International Affairs (RIIA) ble publisert torsdag, og konkluderer ifølge Reuters med at de store oljeselskapene ikke vil risikerer noen store investeringer i Irak før et legitimt nytt styre er på plass i Bagdad.

- Selv om Irak sitter på massive oljereserver så vil det går år før de tappes. Det vil trolig ta over fem år før for et legitimt regime å bli fullt ut etablert, skrier RIIA i rapporten melder Reuters.

Rapporten mener at irakisk oljeproduksjon vil være svært begrenset etter at Saddam Hussein er felt, og om fem år vil produksjonen sannsynligvis kun være én million fat pr. dag over dagsproduksjonen på 2,8 millioner fat som Irak kunne pumpe før krigsutbruddet.

Det er forventet at oljeselskapene vil være nervøse i forhold til å gå inn med langsiktige investeringer i de første årene, i frykt for å tape milliarder av dollar skulle en amerikanske innsatt regjering blir felt.

- Oljeselskapene er for smarte til å gjøre langsiktige investeringer for tidlig, sier Valerie Marcel til Reuters. Hun er hovedforfatter til rapporten.

På den annen side tror RIIA at oljenasjonalismen vil prege utvikling, og at irakerne heller vil forsinke oljeboomen enn å åpne døren for vidt for utenlandske oljeselskaper.

RIIA forventer at Irak at både en overgangsregjering og etterfølgeren vil holde Irak i OPEC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere