RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke på norsk rentebrems etter Sverige

Sist oppdatert:
Elisabeth Holvik i Skandinaviska Enskilda Banken tror ikke Norges Bank vil endre sine renteplaner på grunn av svenskenes rentekutt tirsdag
I går kuttet den svenske riksbanken renten fra 2 prosent til 1,5 prosent, noe som kom overraskende på især mediene. Men rentekuttet var ikke uventet: Den meget lave inflasjonen samt forstoppelse i den svenske økonomiske veksten har fått markedet til å spekulere i rentekutt.

- Gårsdagens 50bp kutt fra Riksbanken har ført til spekulasjoner om Norges Bank vil utsette den lenge annonserte rentehevingen neste uke. Vi tror ikke det er sannsynlig, siden det lenge har vært ventet et kutt fra Riksbanken, noe Bergo også pekte på i pressekonferansen etter rentemøtet 25. mai, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) i en morgenrapport.

Holvik mener at den kroneoppgang markedet mener står i veien for en heving av renten kommer nettopp av at Norges Bank så sterkt og tydelig har signalisert rentehevinger.

- Når det gjelder kronestyrkelsen så er det nettopp Norges Banks klare signal om en renteheving som har ført til en sterkere krone, og da blir det vanskelig å argumentere for at den sterke kronen skal være et argument for å utsette rentehevingen, skriver Holvik som mener at det egentlig ville være uproblematisk for Norges Bank å holde renten uendret fremover, men at de vil få et kommunikasjonsmessig problem som følge av de sterke signalene de har sendt ut.

SEB har som prognose at den første rentehevingen fra Gjedrem & Co. kommer i august, da renten vil heves med 25 basispunkter (opp 0,25 prosentpoeng) og at de vil komme med slike hevinger de påfølgende strategiperiodene. Men skulle kronekursen gå fullstendig av skaftet vil dette kunne utsettes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere