RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke på tyske ordrer for Tomra (Ny)

Sist oppdatert:
DnB Markets er oppgitt over rotet rundt pant i Tyskland, og tror ikke Tomra-sjef Erik Thorsen vil motta tyske ordrer på panteautomater, i hvert fall ikke i 2003. - Det kan godt hende det kommer ordrer i 2004, sier analytiker Ståle Bjørnstad til iMarkedet
Les også:
- Overflødig og useriøst forslag fra pantemotstandere
Tysk forslag skaper Tomra-usikkerhet

DnB Markets og analytiker Ståle Bjørnstad sparker nå bena under optimistiske investorer i Tomra. Bjørnstad påpeker at tyske drikkevareselskaper og handlesentre gjør det de kan for å trenere innføringen av pant, og i stedet foreslår en avgift på emballasjen.

- Jeg har ventet på ordrer fra Tyskland lenge. De mest pessimistiske anslagene har vært de mest realistiske, sier Bjørnstad til iMarkedet, og viser til den gjentatte utsettelsen innføringen av et nasjonalt pantesystem i Tyskland.

Økt usikkerhet

Det tyske miljøverndepartementet har avvist forslaget om avgift på emballasjen, og står hardt på at et nasjonalt pantesystem skal innføres fra 1. oktober i år. Likevel er det stor usikkerhet rundt automatinnføringen i Tyskland, mener Bjørnstad.

- Vi mener at den siste tidens utvikling ytterligere øker usikkerheten rundt panteordningen i landet, og tror ikke Tomra vil motta ordre fra den kanten – i hvert fall ikke i 2003, hevder Bjørnstad.

Og han fortsetter:

- Det kan god hende det kommer ordrer i 2004, sier DnB Markets-analytikeren til iMarkedet.

Bjørnstad har fjernet Tysklandsordrene fra sine 2003-estimater, og opererer nå kun med den underliggende inntjeningen til panteautomatselskapet. Analytikeren mener også at markedets snittforventningen til Tomras resultat er for høy og vil bli nedjustert.

DnB Markets gir Tomra en redusér-anbefaling.

Tre poenger

Bjørnstad sier til iMarkedet at han mener at store selskaper som Nestle og Coca-Cola har markedsmakt til trenere pantesaken, og oppgir dette som en av årsakene til redusér-anbefalingen.

Videre peker analytikeren på usikkerheten rundt det tyske konkurransetilsynet og hvor sterkt den tyske regjeringen står i pantespørsmålet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere