*Nettavisen* Nyheter.

Tror ikke skolemassakre kan skje i Norge

Oslo (NTB): Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener verneprogram fanger opp barn med atferdsvansker og frykter ingen skolemassakre i Norge.

? Vi er veldig gode på å fange opp barn og unge som sliter med ulike problemer. Derfor mener jeg det er svært usannsynlig at tragedier som de vi har sett i USA og Tyskland de siste dagene, kan ramme Norge, sier Bjørnebekk til Vårt Land.

Siden 1996 har 132 personer blitt skutt i elleve ulike skolemassakre, ifølge VG. 15 av dem ble drept da en 17 år gammel gutt gikk amok på en skole i den tyske byen Winnenden onsdag morgen, bare timer etter at en 28 år gammel mann drepte elleve personer, inkludert seg selv, i to småbyer i Alabama i USA.

Bjørnebekk sier disse episodene viser at det ofte er helt umulig å forutse hvem som kan gjøre slike ting. Men hun er trygg på at en stor andel av de norske barna som har atferdsvansker, blir fanget opp, selv om noen faller utenfor.

I tillegg finnes det andre faktorer som senker risikoen i Norge, mener hun.

? I tillegg til verneprogrammene, har vi i Norge ingen kultur som tilsier at noen skulle gå inn på en skole og skyte vilt rundt seg. Det har ikke skjedd tidligere. Vi lever i et samfunn med gode skole- og helsetilbud. Dessuten må vi huske at USA og Tyskland er store land med flere millioner innbyggere, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.