Tror ikke Taliban drepte legene

DREPT: Karen Woo (36) skal være en av de åtte legene som ble skutt og drept i Afghanistan.

DREPT: Karen Woo (36) skal være en av de åtte legene som ble skutt og drept i Afghanistan. Foto: (Ap)

Åtte utenlandske leger ble skutt og drept i Afghanistan. Politiet tror røverbande står bak.

09.08.10 11:45

Åtte utenlandske øyeleger og to afghanske tolker ble torsdag funnet skutt og drept i Badakhshan-provinsen nordøst i Afghanistan. Én afghaner overlevde angrepet etter å ha lest vers fra Koranen og fortalt at han var muslim.

De åtte legene var øyehelsespesialister som arbeidet for den kristne hjelpeorganisasjonen, International Assistance Mission (IAM). Ifølge lederen i IAM, Dirk Frans, var det seks amerikanere, to afghanere, en brite og en tysker som ble drept. Det skriver CNN.

Amerikaneren Tom Little, og den britiske legen Karen Woo antas å være blant de drepte.

Tror ikke Taliban står bak
Ifølge den overlevende afghaneren «Saifullah», ble gruppen tatt i bakhold. De skal ha blitt stanset og holdt fanget i noen døgn i skogen, før de den siste dagen ble konfrontert av en gruppe bevæpnede menn som stilte legene og tolkene opp på en linje, og skjøt dem en etter en. De ble også frattatt alle eiendeler.

Taliban har tatt på seg skylden for drapene. I en uttalelse fra talsmann Zabihullah Mujahed lørdag heter det at: «En av våre patruljer konfronterte en gruppe utlendinger i går rundt klokken åtte. De var kristne misjonærer, og vi drepte dem alle.»

Dette stemmer imidlertid dårlig overens både med politiets opplysninger om at legene skal ha vært døde i flere dager da de ble torsdag, og med «Saifullahs» opplysninger om at de ble holdt fanget noen døgn i skogen, før de ble drept.

Jakter røverbande
Det afghanske lokale politiet jakter nå en røverbande som er mistenkt for henrettelsene, skriver BBC News.

Politiet har nå arrestert en sjåfør som skal være del av røverbanden.

Legeteamet, på til sammen elleve personer, reiste fra Pansjir-provinsen med kurs mot Kabul.

- Gruppen bestemte seg for å kjøre gjennom Badakhshan fordi de trodde det ville være den sikreste veien å ta, ifølge leder av IAM, Dirk Frans.

Venter formell identifikasjon
Ifølge IAM søndag ventes det fortsatt på formell identifikasjon av de drepte legene. Likevel er familiene til ofrene informert, og det regnes som sikkert hvem som er drept.

Legeteamet hadde jobbet i naboprovinsen Nuristan i to og en halv uke før de kjørte mot Kabul.

Badakhshan, en hovedsakelig tadsjikisk etnisk region som grenser mot Tadsjikistan i nord og Pakistan i sør, er en av de få afghanske provinsene som ikke har vært under kontroll av Taliban da de styrte landet frem til 2001.

BBC-reporter Quentin Summerville, sier det lenge har vært betraktet som et trygt område, på tross av at lokalbefolkningen en stund har klaget over den voksende trusselen fra opprørere.

Skulle gifte seg
Den britiske legen fra London, Karen Woo (36), skulle gifte seg med forloveden Mark «Paddy» Smith i Storbritannia senere denne måneden.

Også Smith jobber i Afghanistan og er der nå.

- Karen tok livet ved hornene. Hun gikk til et av de farligste stedene i Afghanistan bare for å hjelpe folk. Det var en sånn type jente hun var. Hun var fokusert og profesjonell.

- Det var ikke som slike sprø forhold. Ingenting er normalt i i Afghanistan, men da vi møttes var det bare riktig. Du vet når noe er riktig, og dette var bare det, sier Smith til BBC News om sitt forhold til Karen.

Det er Woos venn, Firuz Rahimi, som har bekreftet Karens død til CNN.

- Visste noe var galt
Tom Little var teamleder for legegruppen, og en av de drepte. Det har hans kone, Libby Little, bekreftet overfor CNN.

Han hadde jobbet i Afghanistan i over 30 år.

- Jeg fryktet det verste da jeg ikke hadde hørt fra ham på et døgn, sier hun til CNN.

Hun beskriver et system hun og ektemannen ble enige om for flere år siden, om at han ville ringe henne for en kort, 30 sekunders lang telefonsamtale hver tolvte time for å la henne vite at han hadde det bra.

Kjente risikoen
Ifølge Libby var både Tom Little og Karen Woo dypt engasjert i det afghanske folket.

Begge de to kjente godt til risikoen i Afghanistan, og ifølge Libby Little var hennes mann godt kjent i området hvor han ble drept.

Verken hun, eller andre hun har vært i kontakt med, vet helt sikkert hva som skjedde med legene i Badakhshan-provinsen.

IAM-lederen, Dirk Frans, har ikke bekreftet verken Littles eller noen av de andres død, men har bekreftet at Little var leder for det medisinske teamet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.