BERGEN (Bergensavisen): Sibirkulden truer fra øst med fare for ned mot 15 minusgrader i Bergen, og statsmeteorolog Kristian Gislefoss meldte lørdag pest eller kolera til Vestlandets hovedstad i uken som kommer, skriver ba.no.

Les også: Kulda fortsetter - og her er Norge på sitt kaldeste - minus 32,5 grader

Søndag har værprofilen gravd i arkivene og funnet frem noen truede kulderekorder for BAs lesere.

Med forbehold om at han kan ha oversett noe, kan meteorologen fortelle at etter at den offisielle målestasjonen ble flyttet til Florida i 1983 har det aldri blitt målt lavere enn minus 13,4 i februar og minus 11,3 i mars.

Iskaldt sykehus

Det er imidlertid ikke det kaldeste som er registrert blant de sentrumsnære målestasjonene.

– Mellom 1876 og 1895 var det målinger ved Lungegårdshospitalet (lå ved Seiersbjerget i Kalfaret, journ.anm.). Der registrerte man 15,1 minusgrader i februar og 12,0 minus i mars, forteller Gislefoss til ba.no.

Den kaldeste målingen i Bergen noensinne fant sted ved Florida 11. januar 1987 da kvikksølvet stoppet på 16,3 minusgrader.

– Januar er vanligvis den desidert kaldeste måneden, men det er noe helt spesielt i år med kulden fra Sibir, sier Gislefoss.

Kulden fortsetter

Han fastslår at det er uvanlig med temperaturer som dem vi har i vente kommende uke.

– Så gjenstår det å se om man klarer å kave seg helt ned til rekordene. Jeg har mest tro på at marsrekorden kan ryke, siden kulden først setter inn for fullt onsdag, som er siste dag i februar, sier Gislefoss.

Onsdag til fredag ligger an til å bli kuldetoppen, men Kong Vinter slipper ikke taket helt med det første.

– Det kan fort ende med minusgrader minst de neste to ukene. Våre modeller viser 50 mulige værscenarioer og 49 av dem tror på minusgrader de neste 14 dagene, sier Gislefoss til ba.no og avslutter:

– Det skjer ikke hvert år, men vi har hatt kalde år tidligere på 2000-tallet også. Som i 2001 da februar- og marsrekordene ved Florida ble satt.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her