*Nettavisen* Nyheter.

Tror Nigeriasvindel-celler er opprettet i Norge

MØTES: Flere norske kvinner har møtt svindlere på Gardermoen som de trodde var deres kjærester. Kvinnene har deretter overført store pengebeløp til mennene.

Gardermoen har blitt møteplass for svindlere og ofre.

OSLO (Nettavisen): - Jeg ble lurt for mange hundretusen kroner. Var langt nede etter brudd i samboerforholdet. Var inne på en chattekanal der jeg traff en hyggelig engelsktalende mann, forteller en kvinne som tok kontakt med Nettavisen i håp om hjelp til å få tilbake pengene.

Kvinnen bor i utlandet, og den engelsktalende mannen hevder han bor et annet sted i verden, men kvinnen tror at han bor i Norge.

- Det er mye som sier meg at han befinner seg i Norge, og da tror jeg han er i Oslo, sier kvinnen. Nettavisen ønsker ikke å være mer konkret fordi kvinnen ennå har kontakt med mannen, og håper fremdeles å få tilbake pengene sine.

- Norske celler
- Vi tror at det er bygd opp norske celler med vestafrikanere som driver svindel. Dette er noe vi ennå ikke kan dokumentere. Jeg ønsker derfor ikke å være mer konkret om hva slags informasjon vi bygger dette på, sier Anne Dybo i Økokrim til Nettavisen. Hun er Økokrims spesialist på nigeriasvindel.

- Denne virksomheten har en celle-form der noen driver med dating-svindel, og andre med data og kortsvindel. Når en celle blir stor nok så deler den seg, og slik utvides virksomheten, sier Dybo.

Har du konkrete tips og ønsker å komme i kontakt med Økokrim kan du gjør det her.

Ønsker du å tipse Nettavisen i saken kan du gjøre det her.

Nordmenn er verdensmestere i å bli svindlet av såkalte «nigeriasvindlere» Hvert år sender godtroende nordmenn ut flere hundre millioner kroner til personer de har blitt glad i gjennom ulike kontaktforum på nett.

De som lures mest er godt voksne norske kvinner.

Du kan lese egen sak om det her.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVINDLERPROFILER: Nettavisen har tidligere skrevet om hvordan nigeriasvindlere oppretter falske profiler på møteplasser på internett. Begge disse personene er modeller som har blitt misbrukt av svindlere. Du kan lese egen sak om det her. Foto: (Økokrim)Dyre møter på Gardermoen
Dybo forteller at Økokrim den siste tiden har fått informasjon om at godtroende kvinner har møtt sine «kjærester» på Gardermoen.

- Vi har tilfeller der norske ofre har truffet sine «kjærester» fra England eller USA i et kvarter på Gardermoen før «kjærestene» angivelig har reist videre til Kina eller Afrika på forretningsreise. Kvinnene får senere opplyst at det dukker opp komplikasjoner på forretningsreisen, og de begynner å sende penger - forelsket som de er etter et 15 minutters møte, sier Dybo.

Dybo sier at selv om flere kvinner og menn lar seg lure, har den totale summen blitt mindre.

Blir stanset tidligere
- Banker og familie har blitt flinkere til å fange opp signaler på at noe er galt, slik at de får stoppet galskapen tidligere. Likevel forsvinner det fort noen hundretusen kroner før svindelen blir stanset, sier Dybo.

Hun knytter ikke Gardermoen-møtene direkte til mistanken om norske nigeriasvindel-celler. Årsaken er at mennene på Gardermoen er vestlige, mens Nigeriasvindelen utføres stort sett av personer fra Vest-Afrika.

Dybo poengterer også at selv om personer opplyser at de bor i Norge, så trenger de absolutt ikke å gjøre det. Ofte oppretter svindlerne falske profiler men norske adresser på ulike møteplasser på internett.

Klikk på bildet for å forstørre.

VESTLIGE MENN: Svindlerprofiler fremstår gjerne å være vestlige menn med tilknytning til Norge, men som jobber mye i utlandet. Dette bildet er av en ukjent soldat som har blitt misbrukt av svindlere for å lure norske kvinner. Foto: (Økokrim)

Falske «norske» profiler
- Enkelte nettsteder forlanger at de som registrerer profil har adresse i Norge. Vi har sett at noen av adressene som blir oppgitt, er i et industriområde, hotell, og lignende, så disse har ikke mye verdi. Bedragerne kan skaffe seg norske telefonnumre, og med dagens teknologi er det ikke noe problem å sette disse telefonene over til en telefon i utlandet.

- De sier også gjerne at de har norsk mor eller far som emigrerte til England eller et annet land da «sjarmøren» var liten, og at de nettopp har flyttet tilbake til Norge, men oppholder seg mye i utlandet på grunn av jobben. De bruker norsk google-oversetting når de chatter på Facebook og datingstedene, sier Dybo.

Nordmenn misbrukes til svindel
Økokrim får flere henvendelser om bistand fra politi i utlandet som etterforsker svindel, men hittil har man ikke fått henvendelser som indikerer at svindlere opererer i Norge.

Derimot har man fått informasjon om nordmenn som uvitende blir brukt som mellommenn av svindlere.

- Vi får henvendelser fra utlandet om norske kontoer som brukes som muldyrkontoer. Det vil si at norske kvinner får tilsendt penger fra ofre i utlandet, og videreformidler disse til bedragerne i et annet land. Heller ikke i disse tilfellene har vi noen bevis for at bedrageren er i Norge. Vi har også hatt besøk av en speisalagent fra USA som har avhørt et norsk offer i en bedragerisak i USA, sier Dybo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.