RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Tror Norges melkeku holder seg like feit

Oljedirektoratet har sett i glasskulen.

Oljedirektoratet kommer onsdag med sin ressursrapport som blir gitt ut med et års mellomrom.

Her kommer det frem at de nå ser for seg at Norges olje- og gassproduksjon kommer til å holde seg på samme nivå som i dag de neste ti årene, til tross for at det i lang tid har blitt pumpet stadig mindre opp fra de store oljefeltene.

Venter ikke nedgang
De mener nemlig at tiltak for å øke utvinning og oppstart av produksjon fra funn bidrar til å opprettholde produksjonen på dagens nivå. Så venter de at produksjon fra funn som enda ikke er gjort vil utgjøre en større del av produksjonen fra 2020.

De kommende årene ser direktoratet for seg at usikkerheten i prognosene i hovedsak er knyttet til produksjonen på reservene, samt usikkerhet knyttet til når funn blir bygd ut, satt i produksjon og hvor mye de faktisk vil produsere.

På lenger sikt blir en større del av usikkerheten knyttet til funn som enda ikke er oppdaget, da en større del av den forventede produksjonen faktisk er knyttet opp mot at slike funn forekommer. Aller størst her er usikkerheten på de områdene hvor det fortsatt ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet og hvordan teknologiutviklingen kan bidra til å pumpe mest mulig opp fra norsk sokkel.

Elefant inspirerer
For ikke lenge siden ble det klart at produksjonen i Nordsjøen vil øke dramatisk som en følge av kjempefunnene på feltene Avaldsnes og Aldous Major South.

Gigantfunnet er en såkalt elefant, felt der det kan utvinnes minst 500 millioner fat olje, og blant de største i norsk petroleumshistorie. Noe som vil sørge for økt norsk oljeproduksjon i flere tiår.

Oljedirektoratet viser til at funnsuksessen er svært høy på norsk sokkel. En gradvis økning i kompetansen og teknologiutviklingen har ført til økt gevinst. Mens det i 1980 var funn i rundt 25 prosent av letebrønnene var det i fjor funn i hele 55 prosent av brønnene.

Imidlertid har funnenes størrelse falt betraktelig da det er størst sannsynlighet for å treffe de største blinkene, noe som også samsvarer med oljeletingen i resten av verden.

Oljedirektoratet peker imidlertid på at de siste nye gigantfunnene viser at det alltid vil være unntak, og at det bekrefter det de lenge har ment - «nemlig at det fremdeles er store uoppdagete ressurser igjen på norsk sokkel».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere