Gå til sidens hovedinnhold

Tror Obama vinner - vil gamble på Romney

Spørsmålet om Demokratene har mobilisert godt nok i innspurten er Mitt Romneys siste håp, mener USA-ekspert.

For en uke siden spådde han en knapp seier til Mitt Romney i presidentvalget i USA. Tirsdag 6. november endrer USA-ekspert, Minerva-skribent og samfunnsdebattant Jan Arild Snoen sine tips og spår et valgresultat med 280 valgmannstemmer til Barack Obama og 258 til Romney.

Nettavisen følger USA-valget direkte her

- Utelukker ikke Romney
- Dette er mitt beste tips. Men valget er uvanlig jevnt i år, slik at jeg på ingen måte utelukker at Romney kan vinne, eller at Obama kommer over 300 valgmenn, skriver Snoen på sin blogg på Minervanett.

De siste meningsmålingene før valgdagen peker i retning av at president Barack Obama får fornyet tillit fra velgerne.

Forsprang i viktig vippestat
En meningsmåling Ipsos har utført for Reuters viser at Obama har et forsprang på 4 prosentpoeng i den viktige vippestaten Ohio.

Ingen republikaner er blitt president uten å vinne Ohio, men Mitt Romney får bare støtte fra 46 prosent av de sannsynlige velgerne i delstaten. Obama har 50 prosent oppslutning.

Ohio er den viktigste vippestaten, ifølge Snoen som peker på at Obama har 4,6 prosent å gå på fra 2008.

Forhåndsstemmene i Ohio peker mot et ganske jevnt valg, men målingene gir Obama en ganske stabil, om enn liten ledelse, ifølge Snoen. Han peker på at Romney bare har ledet på to målinger for Ohio i hee valgkampen.

- Stoppet av Sandy
Snoen sier han spådde Romney-seier en uke siden blant annet fordi han hadde en følelse av at Romney ville gjøre en bedre innspurt med et klarere budskap. Den forutsetningen mener han ikke slo til.

- Det var på forhånd uklart om Romney hadde igjen noe momentum, etter at han utraderte Obamas ledelse i kjølvannet av den første TV-debatten. Orkanen Sandy satte definitivt stopper for dette. Det ble et opphold i valgkampen, aldri noe fordel for den som ligger litt etter, og Obama fikk anledning til å stå frem som en samlende president og fikk skamros fra republikaneren Chris Christie. Flere målinger viser at de aller fleste mener at Obama håndterte Sandy godt, skriver Snoen i sin blogg.

Romneys siste håp
Han mener at spørsmålet om Demokratenes mobilsering har vært sterk nok er det siste halmstrået for Romney.

- Dette er nå Romneys eneste håp: At han selv skal mobilisere sine egne, og kanskje vinne over noen usikre i midten, mens en større andel av lunkne Obama-velgere i siste instans blir sittende hjemme, skriver Snoen.

Han mener at gamblerne kan gjøre lurt i å satse på Romney - for det gir gode odds.

- Sjansen er altså størst for at Obama vinner, men oddsen i dag morges er 4,33 på Romney. Det er etter min mening i høyeste laget. Så sjansen er verdt å ta, for den som gambler, skriver han.

Obama er oddsfavoritt

Obama er ikke uventet oddsfavoritt i kappløpet om Det hvite hus hos Europas største nettbookmaker.

Spillselskapet Unibet har klokka 10 tirsdag 1,18 i odds på Barack Obama mens Mitt Romney gir 4,25 ganger innsatsen.

- Obama har grepet om ledertrøyen, men utfordringen for ham blir å få folket til valgurnene etter storkatastrofen. Det er så jevnt i et par av vippestatene - spesielt i Florida og Ohio, at bookmakerne kanskje kan gå på en aldri så liten smell, uttalte presseansvarlig Kjell Hanssen i Unibet søndag. Da var oddsen 1,28 på Obama og 3,50 på Romney.

Kommentarer til denne saken