Tror på aksjefond-boom

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Mens syv av ti svensker sparer i aksjefond, velger bare hver fjerde nordmann det samme.

Vi sparer mye mindre i aksjefond enn både svenskene og danskene. Men endringen i pensjonssystemet kan komme til å snu trenden.

- Med innføringen av obligatorisk tjenestepensjon vil nordmenns interesse for aksjefond øke betydelig. Folk vil få et mer fortrolig forhold til langsiktig sparing i fond, sier sjefen for de svenske aksjefondene, administrerende direktør Pia Nilsson i Fondbolagens Förening.

Sjekk Nettavisens guide til sparing i aksjefond

I år får 600.000 nordmenn obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Dermed settes minst to prosent av lønnen din i fond eller bank.

I Sverige henger den store interessen for fondssparing nøye sammen med pensjonssparingen. Som en del av den svenske folketrygden må hver arbeidstaker plassere 2,5 prosent av inntekten sin i fond enten de vil det eller ei, såkalt PPM-sparing. Jo smartere plasseringer, desto høyere pensjonsutbetalinger.

- En stor andel av PPM-sparingen er i aksjefond, men interessen var der før PPM ble innført også. Allerede på begynnelsen av 80-tallet fikk vi skattegunstige spareordninger i aksjefond, sier Nilsson til den oppdragsfinansierte nyhetstjenesten Newswire.

Sjekk hvilken bank som gir deg høyest rente her

Dersom man regner med PPM-sparingen, sparer 94 prosent av de voksne svenskene i fond.

- Forskjellen i interessen for aksjefond har nok også blitt påvirket av at dere hadde høy bankrente mye lenger enn oss, sier Nilsson.

Privatøkonomisk rådgiver Agnes Bergo i Pengedoktoren spår økt interesse for aksjefond i Norge.


- Med det nye pensjonssystemet har staten i praksis skjøvet ansvaret for pensjonene over på den enkelte, som dermed må forholde seg til langsiktig sparing på en helt annen måte enn før, sier Bergo.

Nettavisens sparekalulator finner du her

Og legger til:

- Nordmenn må lære å godta at risikokapital alltid vil svinge i verdi på kort sikt. Men statistikken tilsier at aksjer over tid skal gi bedre avkastning enn risikofri kapital, som for eksempel bankinnskudd, sier Bergo.

Pengedoktoren-rådgiveren advarer folk mot å ikke ta pensjonssparing på alvor:

- Mye tyder nemlig på at verdien av de varslede reduksjonene i folketrygden er større enn verdien man får fra OTP. Vinnerne i det nye pensjonssystemet er de som forstår at de må ha et bevisst forhold til forvaltning av pensjonspengene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.