RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på festbrems

Sist oppdatert:
Den eventyrlige veksten vil dabbe av neste år, spår NHO.
- Offentlig sektor henger etter og bidrar til å bremse den økonomiske veksten til neste år, hevder sjeføkonom i NHO, Tor Steig, til NA24.

Veksten som har preget de siste fire årene vil dabbe av til neste år. Det blir dermed svakere vekst til neste år enn i år.

Offentlig vil vokse
Årsaken er at offentlig sektor vil stå for en større del av veksten og NHO undrer hvordan offentlig sektor kommer til å håndtere den økte etterspørselen. Privat sektor har så langt klart å håndtere den økte etterspørselen og produserer mer varer og tjenester.

- Norsk økonomi er i en fase med svært høy aktivitet, likevel har vi klart å øke kapasiteten, spesielt i privat sektor, sier sjeføkonom Steig.

Torsdag presenterte NHO sin økonomiske halvårsrapport. Rapporten er basert på undersøkelser av 2.000 norske bedrifter. Steig legger samtidig frem utsikter for markedet, lønnsomhet, investeringer og arbeid.

Smidig privat sektor
- Vi henter arbeidskraft og organiserer produksjonen på en langt mer effektiv måte, forklarer Steig.

Dermed kommer vi ikke til å gå på den samme smellen som vi gjorde i 1998, da vi også hadde sterk vekst, men ikke klarte å rekruttere og dermed ikke klarte å holde kostnadene nede.

- Produksjonen har økt ved hjelp av arbeidskraft utenfra, men også fordi private bedrifter har klart å øke markedet. Mye aktivitet legges til utlandet, og til en viss grad byttes norske underleverandører med norske. Dette har gitt sterk effektivitetsgevinst i privat sektor og stor dynamikk. Privat sektor er i stand til å håndtere mye større etterspørsel, både når det gjelder industri og bygg- og anleggsvirksomhet, sier Steig.

Han mener også at trykket i økonomien har gitt større mobilitet i arbeidsmarkedet i Norge, med særlig flere eldre i arbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere