RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på Gazprom

Sist oppdatert:
Russlandsekspert er forsiktig optimist, og tar uttalelsene fra Gazprom på alvor.
Av Hans Kristian Thorbjørnsen

Mandag ble det kjent at Gazprom, den russiske operatøren på Shtokmanfeltet, er i ferd med å gjøre en avtale med en eller flere internasjonale partnere.

- Må tas på alvor
Det er visekonsernsjef Alexander Medvedev som sier dette til Financial Times. Det er dermed mye som tyder på at Gazprom går tilbake til den opprinnelige planen om å ta med en eller flere internasjonale selskaper som likeverdige partnere. Det står i strekt kontrast til meldingen som kom i oktober i fjor, om at internasjonale selskaper bare kunne regne med å få kontraktoppdrag.

- Disse uttalelsene må tas på alvor, mener seniorforsker og assisterende direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe.

– Dette kommer ikke fra hvem som helst, og det tyder på at Gazprom går litt tilbake fra de bombastiske uttalelsene som falt i fjor høst om at de skulle klare dette uten å inkludere andre selskaper som likeverdige partnere, sier Moe til NA24.

Men Moe understreker at det er opp til andre enn Gazprom og den russiske staten å vurdere om utformingen av en eventuell avtale er god nok. Kostnadene på prosjektet anslås å være på mellom 20 og 30 milliarder dollar.

– Store internasjonale kredittinstitusjoner innøver en betydelig innflytelse, og det er disse som til syvende og sist anerkjenner om dette er å regne som det samme som eierandeler i feltet, sier Moe.

Frem og tilbake
Det har med jevne mellomrom kommet ulike signaler om hvordan samarbeidet mellom Gazprom og eventuelle samarbeidspartnere skal fungere. Til å begynne med ønsket det russiske statskontrollerte oljeselskapet en eller flere likeverdige internasjonale partnere. Statoil, Norsk Hydro, franske Total og amerikanske ConocoPhillips har konkurrert om denne rollen. Men i fjor fikk de altså beskjed om at slik partnerskap ikke lenger var aktuelt. Moe har tidligere sagt til NTB at selskapet ikke vil klare oppgaven å bygge ut et av verdens største gassfelt uten internasjonale partnere.

– Gazprom har selv liten erfaring med så store feltutbygginger. De har skjøvet fra seg utenlandske oljeselskaper som har en hovedkompetanse på prosjektledelse og gjennomføring. Jeg ser sterke grunner til å svare nei på spørsmålet om Gazprom er i stand til å lede og gjennomføre et så stort offshoreprosjekt som Shtokman.

Forsiktig optimist
Om kompleksiteten i prosjektet er en av årsakene til dagens nye signaler er for tidlig å si, men Moe sier det foregår en betydelig maktkamp i Russland i denne saken.

– Årsaken til at det er så mye vingling skyldes interne stridigheter, men denne justeringen av kursen fra Medvedev i dag gir grunn til forsiktig optimisme for selskapene som ønsker en avtale, sier Moe til NA24.

Moe sier det er krefter i både Gazprom og den russiske staten som ønsker å ha med utenlandske aktører som partnere, men at denne vinglingen nok fører til at mulige utenlandske partnere blir mer påpasselige.

– Vi kan ikke si at dette er det siste ordet i saken, men det er et skritt nærmere en avtale, sier Moe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere