*Nettavisen* Nyheter.

Tror på laksen

Trond Syrstad mener det må en holdningsendring til blant fiskere for å redde laksen. Men han har tro på at det lykkes.

STØREN (TV 2 Nettavisen): Til daglig driver han fluefiskerskole i Gaulas naboelv Orkla. Der har han også et laksevald som han leier ut. Han mener fiskerne må slutte å slå i hjel all laksen som kommer på land.

- Jeg har sett folk dra opp helt brun fisk, hvor det har rent rogn eller melke av fisken. Likevel har fiskeren kasta seg over laksen og dengt en stein i hodet på den. Sånn er vi nødt til å endre. Og det blir vanskelig gjennom reguleringer.

Slo i hjel alt
- Jeg er tilhenger av fornuftig høsting. Og jeg tar med meg en og annen fisk hjem selv. Men vi må slutte å slå i hjel all den store hunlaksen. Det er helt nødvendig, understreker han til TV 2 Nettavisen.

Han innrømmer at han tidligere var slik at han også slo i hjel all fisken som kom på land.

- Ja, jeg var en av verstingene. Før oppdrettslaksen kom så solgte vi laks til hoteller og restauranter i Trondheim og andre steder i nærheten. Og da fikk vi fyrstelig betaling. Da sli vi i hjel alt som rørte på seg av laks, enten den var brun eller blank, han eller hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Annet syn
- Men nå har jeg fått et helt annet syn på det. Og jeg tror at det blir en endring blant fiskere på dette framover også. Antallet fiskere er stabilt, men antallet fluefiskere har blitt mange flere.

- Og det er nettopp rekrutteringen av fluefiskere som gjør at flere laks kan bli sluppet ut igjen. For fluefiskere har en litt annen tilnærming til fisket enn sluk og markfiskere. For fluefiskerne er opplevelsen vel så viktig som det å få med seg fisk hjem, understreker Syrstad.

Han tror at også tiltak som oppkjøp av notkvoter i sjøen er klart med på å redde laksen.

God innvirkning
- Man behøver ikke gå på BI for å skjønne at det å få vekk 120 nøter i sjøen har god innvirkning på laksestammen. Det så vi jo allerede i fjor, da vi opplevde et fantastisk fiske av storlaks. Det hadde vi nok ikke fått uten at nøtene hadde vært oppe av sjøen.

- I år tror jeg ikke på et så godt storlaksfiske, men håoper det blir bra med mellom og smålaks. Selv har jeg lyst til å pusse på min personlige rekord på 19,5 kilo. Den ble tatt på Wobbler, mens jeg har 17,5 på flue, avslutter han overfor TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag