RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror rentebunnen er nådd

Sist oppdatert:
Senioranalytiker John Einar Tørklep i DnB Markets tror rentebunnen er nådd etter gårsdagens kutt fra Norges Bank
DnB Markets kommenterer i dagens valutarapport den totale omleggingen av verdensbildet til Norges Bank fra i fjor til i år.

- Dette leder tankene hen mot skiløperen, som på startstreken foran årets race var svært tvilende til egen prestasjon. Han viste til at han året før hadde trent for lite til å klare merket, men at han i år følte seg overtrent og likevel ikke ville klare det. La oss kalle det "birkebeinersyndromet", man kjenner målet, men ikke doseringen – og resultatet blir ofte så ymse, skriver senioranalytiker John Einar Tørklep.

- I fjor strammet Norges Bank til så det holdt. Da var det den høye kapasitetsutnyttelsen i innenlandskøkonomien og frykten for sterk reallønnsvekst som var bestemmende for doseringen. Nå er bildet snudd opp ned. Norges Bank frykter at lønnsveksten blir for lav til at målet om en prisvekst på 2,5 prosent skal nås, heter det.

Tørklep mener det er sannsynlig at Norges Bank vil fastslå at rentebunnen er nådd på 3,0 prosent.

- Vi tror dette er et sannsynlig scenario, basert på forventninger om at særlig impulsene fra utlandet blir sterkere. Gårsdagens amerikanske detaljhandelstall ga i alle fall en pekepinne i den retning, skriver han.

Men Tørklep påpeker også at markedet ikke er overbevist om dette, og er i ferd med å prise inn et videre kutt på 0,5 prosentpoeng fordi Norges Bank i går opprettholdt sin grunnholdning i retning av videre kutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere