RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror renten ligger fast

Sist oppdatert:
Vi kjøper mindre brød og smør, men det private konsument er likevel høyt. DnB-økonom Knut Magnussen tror renten vil ligge fast, men ikke alle er enige i det.
Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag detaljomsetningstall for februar som var svakere enn ventet. Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 1,8 prosent fra januar til februar i år. På forhånd var det ventet en nedgang på 0,7 prosent, ifølge TDN Finans.

Samtidig fortsetter den svake nedgangen i konsumet. Økonomene hadde ventet en nedgang i Varekonsumindeksen på 0,4 prosent, men det endte med en nedgang på 0,2 prosent, marginalt bedre enn ventet.

Både detaljomsetnings- og varekonsumindeksen falt blant annet på grunn av lavere enn ventet konsum av mat og drikke, klær og sko.

Tallene kan isolert sett påvirke renten, men økonomene er uenige om hva den fortsatte nedgangen betyr for Norges Banks rentesetting.

- Jeg tror ikke vi skal tolke alt for mye ut av disse tallene. Tallene er usikre og omfatter ikke hele bildet. Husholdningene bruker fortsatt penger, men de bruker det på bolig og utenlandsreiser. De kjøper bare ikke så mye dagligvarer som forventet, sier seniorøkonom i DnB NOR, Knut Magnussen, til NA24.

Magnussen mener de nye tallene ikke har mye si for renteutviklingen.

- Sentralbanken legger mer vekt på inflasjon og arbeidsmarked, så jeg tror ikke dette vil bety så mye for renten, sier han og bekrefter at Norges Banks uttalte mål om å øke renten i små og ikke hyppige skritt vil ligge fast.

Han møter derimot motstand fra makroøkonom i Pareto, Tharald Stray Laastad. Han peker på at det private konsumet fortsatt er rimelig høyt, og at trendindikatoren indikerer høyt privat konsum fremover.

- Dagens tall var svakere enn ventet og isolert sett bør derfor rentene komme noe ned på disse tallene, skriver han i sin kommentar til SSB-tallene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere