Gå til sidens hovedinnhold

Tror retten aksepterer Breivik-diagnose

Sandvika (NTB): Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl tror retten vil akseptere erklæringen av Anders Behring Breivik som paranoid schizofren. -Vi kan leve med denne konklusjonen, mener han.

Grøndahl sier seg overrasket over at det var en enstemmig rettsmedisinsk kommisjon som stilte seg bak den rettspsykiatriske erklæringen som konkluderer med at Anders Behring Breivik var utilregnelig.

- Dette er et veldig tydelig signal fra kommisjonen om at erklæringen er å godkjenne. Spør ikke meg hvordan dette har gått til. Da kan jeg tenke meg at retten er pragmatisk og ikke vil lage mer uro rundt en sak som er så omdiskutert fra før. Kommisjonen har lagt innvendingene til side, og gir et råd til tingretten at rapporten er å godkjenne slik de leser den, sier Grøndahl til NTB.

Dersom det hadde kommet fram en dyp uenighet i kommisjonen, ville saken stilt seg annerledes.

- Hvis kommisjonen hadde bedt om en tilleggserklæring, og de ikke hadde akseptert premissene i tilleggserklæringen, kunne vi ikke leve med dette. Da måtte vi ha gjort noen vrier her. Antakelig måtte vi ha bedt om to nye sakkyndige, og antakelig bedt om en bred observasjon av Breivik for å få enda flere fakta på bordet, sier Grøndahl. (©NTB)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett