*Nettavisen* Nyheter.

Tror skaden er skjedd for Troms Ap

Foto: (Nordlys)

Uansett hvem Troms Arbeiderparti setter på topp under lørdagens nominasjonsmøte, er skaden skjedd, mener kommentatorer i nord.

18.01.13 21:25

Det er ingen som med tyngde og sikkerhet tør spå om utfallet av stortingsvalgets heteste nominasjonsprosess. De sterkeste rystelsene etter Roger Ingebrigtsen-affæren har lagt seg. Men igjen er det duket for en uforsonlig tvekamp. Lørdag avgjøres det om listetoppen kommer fra rikspolitikken og Harstad i Martin Henriksens skikkelse, eller om den populære gammelordføreren i Tromsø, Herman Kristoffersen, blir listetopp. Kristoffersen var i praksis utmeldt av Ap en stund fordi han ikke hadde betalt kontingenten. Men helt siden Roger Ingebrigtsen-skandalen sprakk i mediene, har han hatt medlemskapet i orden igjen.

– Dette er ikke en normal nominasjonsprosess, og derfor vil sannsynligvis heller ikke nominasjonskomiteens innstilling bli akseptert uten videre, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Kjell Arne Røvik til NTB.

Herman populær
Nominasjonskomiteen ga sist fredag Martin Henriksen tillit på topp for tredje gang, og legger fram en innstilling der Herman Kristoffersen ikke er med.

Polaris-avisene i fylket presenterte torsdag meningsmålinger som går i Herman Kristoffersens favør, men som også tydelig viser den tradisjonelle sør-nord konflikten i Troms der det er lang tradisjon for at resten av fylket samler seg mot fylkeshovedstaden i nord.

Den andre meningsmålingen fra Polaris-avisene viser at Høyre kan gjøre et brakvalg i Troms. Ikke like sterkt som da de Rød-Grønne i lokalvalget for halvannet år siden ble feid ut av rådhuset i Tromsø av et Høyre med mer enn 40 prosent av velgerne bak seg. Men målingen viser at Høyre ikke er veldig langt unna å kunne tredoble oppslutningen fra forrige elendige stortingsvalg (12,9 prosent). I dag samler 32,5 prosent seg bak Høyre. Mens Ap får 29,5 prosent, mot 36,7 ved forrige stortingsvalg.

Splittet og svekket
– Uansett hvem Arbeiderpartiet setter på topp, vil det være et splittet og svekket parti som går inn i stortingsvalgkampen. Målingene peker på at det vil være lurt å gå for Herman Kristoffersen. Men han vil neppe klare å samle partiet, sier sjefredaktør Steinulf Henriksen i Troms Folkeblad som kommer ut på Finnsnes.

Han mener sjansen for å holde partiet samlet, glapp da Tove Karoline Knutsen ble vraket. Hun var ifølge Henriksen kinderegget som kunne representere tre ting på en gang.

– Hun var en sterk og populær festspilldirektør i Harstad, er opprinnelig fra Gryllefjord på Senja, men bor i Tromsø, sier Steinulf Henriksen.

Grums
Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys er også enig i at Arbeiderpartiet vil ha et elendig utgangspunkt for å vinne valget i Troms etter alt som har skjedd i kjølvannet av Roger Ingebrigtsens politiske endelikt som følge av et åtte år gammelt seksuelt forhold med en da 17 år gammel AUF-er.

– Troms Ap kunne nullstilt seg 100 prosent og startet på nytt. Men da Martin Henriksen valgte å bli stående, dro han også med seg grumset fra Roger Ingebrigtsen-affæren inn i nominasjonen, sier Opdahl til NTB.

Kan reise seg
Statsviteren Kjell Arne Røvik er ikke like sikker som redaktørene på at Ap i Troms er så skadd og splittet at de ikke kan reise seg før velgerne putter stemmesedlene i urnen i høst.

– Det avhenger selvsagt av utfallet lørdag og hvordan partiet opptrer. Men akkurat Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å kunne samle seg når striden er over og man har pekt ut et mannskap. Nominasjonen er denne gang forsinket, og de har denne gang kortere tid fram mot valget å gjøre det på enn normalt, sier Røvik til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.