*Nettavisen* Nyheter.

Tror tredje verdenskrig er i ferd med å bryte ut

Russland-ekspert Edward Lucas tror Vladimir Putin har et ønske om å ta tilbake mange av de tidligere Sovjet-statene. Foto: Ria Novosti (Reuters)

- Jeg tror ikke det er en overdrivelse å si at det kan bringe oss farlig nær en atomkrig.

17.04.14 11:04

«Dypt inne i de flate og pregløse landskapet i Ukraina er det svært mulig at tredje verdenskrig begynner og ta form (…) Snart står vi overfor et vanskelig valg. Vi kan velge å se bort ifra ansvaret for å beskytte Ukraina og Baltikum – nesten garantert Putins neste mål – fra russisk aggresjon, eller så kan vi gjøre et siste forsøk på å forhindre Russland i å gå videre med sine imperialistiske ambisjoner.»

Les også: - Det er ingen russiske soldater i Øst-Ukraina

Slik starter en kronikk i Daily Mail, skrevet av forfatter og The Economist-journalist Edward Lucas. Han må kunne kalles en ekspert på feltet, ettersom han har skrevet flere bøker om Russland og i en årrekke jobbet han som korrespondent i Moskva.

Følg utviklingen i Ukraina live her

- Risikerer militær eskalering

I en svært pessimistisk kronikk langer han ut mot NATO og de vestlige ledernes passivitet i møte med Vladimir Putin og hans åpenbare ambisjoner om å utvide landegrensene vestover.

Lucas drøfter flere av handlingsalternativene til Vesten og konkluderer med at det er et valg mellom pest og kolera.

Klikk på bildet for å forstørre.

Edward Lucas er journalist og tidligere Moskva-korrespondent for The Economist. Foto: (Wikimedia Commons)

- Hvis vi velger å bekjempe Putin, risikerer vi en forferdelig militær eskalering, og jeg tror ikke det er en overdrivelse når jeg sier at det kan bringe oss farlig nær en atomkrig. Putin vet dette og han tror at vi kommer til å gi etter. (…) Den russiske lederen mener at Sovjetunionens kollaps var en geopolitisk katastrofe. Han mener at Russland ble fratatt sitt imperium av Vesten og nå vil han ha det tilbake, skriver journalisten.

I kronikken tar han til orde for å sette opp en stor NATO-front i det han kaller de mest sårbare landene. Dessverre, mener han, så blokkerer enkeltland det han mener er de riktige løsningene.

Tror Putin vil la folket lide

- NATOs modige general General Philip Breedlove ønsker å dele etterretning med Ukraina og øke den militære tilstedeværelsen i de mest sårbare medlemslandene - Polen og Baltikum. Men Det Hvite Hus blokkerte det første forslaget og Tyskland blokkerte det andre.

- Lederne våre håper at diplomati vil få Putin til å trekke seg tilbake. Kanskje kan man få ham til å forstå at konfrontasjon ikke er i russernes interesser? Markedene straffer allerede rubelen (den russiske valutaen, journ. annm) og store russiske selskaper. Men den tilnærmingen viser at man har misforstått en mann som Putin. Han er forberedt på å la folket lide økonomisk og risikere krig for å oppnå det han mener er i nasjonens interesse. Vi i Vesten er ikke forberedt på det samme, skriver Russland-eksperten og fortsetter med å gjøre rede for hvorfor Russland kommer til å sette kursen for Baltikum etter at han er ferdig med Ukraina.

Les også:Putin: - På randen av borgerkrig

- Tar det han vil ha

Lucas får støtte av den svenske forskeren Thomas Ries.

Russlands president Vladimir Putin ønsker å gjenreise respekten for Russland som stormakt, mener han.

- Putin tar det han vil ha. Han bryr seg ikke om hva Vesten mener, sier Ries, som er lektor i strategi og sikkerhetspolitikk ved Försvarshögskolan i Stockholm, ifølge NTB.

Samtidig har Putin en realpolitisk grunn til å gå inn i landet, mener han: En stor del av de russiske atomvåpenstyrkene er avhengige av infrastruktur i det østlige Ukraina.

Les hele den dystre spådommen her, og si din mening i kommentarfeltet nedenfor.Tror du Putin vil prøve å ta tilbake gamle Sovjet-stater?


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.