Tror USA og Iran samarbeider om IS

En soldat fra den sjiamuslimske Badr-brigaden er klar til kamp mot den sunniekstreme gruppa Den islamske staten (IS). Her holder soldaten vakt ved en kontrollpost utenfor byen Amerli, som nylig ble gjenerobret fra IS.

En soldat fra den sjiamuslimske Badr-brigaden er klar til kamp mot den sunniekstreme gruppa Den islamske staten (IS). Her holder soldaten vakt ved en kontrollpost utenfor byen Amerli, som nylig ble gjenerobret fra IS. Foto: Ahmed Jadallah

Mye tyder på at USA og Iran samarbeider om å bekjempe ekstremistgruppa IS i Irak, trass i at begge parter benekter dette, mener NUPI-forsker Sverre Lodgaard.

06.09.14 17:17

– USA og Iran har felles interesser i Irak. Det ser ut til å ha foregått en koordinering av innsatsen, men det har så langt ikke gått så langt som til felles aksjoner, sier Lodgaard til NTB.

Han betegner koordineringen som en underhåndskommunikasjon og mener det er naturlig at begge parter vil nekte for at de samarbeider om å bekjempe Den islamske staten (IS).

– Både USA og sjiamuslimske Iran er jo erkefiendene til sunnimuslimene i IS. Dersom det blir kjent at de har gått sammen, kan det gi IS en anledning til å mobilisere og intensivere kampen, sier han.

Til Iran
Også Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard mener Iran må spille en hovedrolle i kampen mot IS og for å skape fred og stabilitet i regionen.

– Mitt hovedbudskap kommer til å være at vi skal samarbeide enda mer for å motarbeide voldelig ekstremisme. Det er akutt behov for politiske løsninger på konfliktene i regionen, sier Lidegaard, som dro lørdag til Midtøsten, der han blant annet skal besøke Iran og Saudi-Arabia.

Også utenriksminister Børge Brende (H) dro til Midtøsten lørdag, men han skal til Israel, Palestina og Egypt.

Kilder i Teheran opplyste fredag til persiske BBC at Irans ayatolla Ali Khamenei har gitt sin øverste forsvarssjef grønt lys til å samarbeide med alle som kjemper mot IS, inkludert USA. Men talsmenn fra både det iranske og amerikanske utenriksdepartementet hevder at opplysningene ikke stemmer.

– Vi kommer ikke til å samordne militæraksjoner eller dele etterretning med Iran, og vi har ingen planer om å gjøre det, uttalte Marie Harf i USAs utenriksdepartement fredag kveld ifølge nyhetsbyrået AFP.

Delikat balanse
Midtøsten-forsker Kjetil Selvik i Fafo påpeker at situasjonen er en delikat balansegang for USA.

– USAs første og viktigste strategi for å bekjempe IS er å skape en allianse med moderate sunnikrefter i Irak og ellers i regionen, som i Jordan, Saudi-Arabia og Qatar. Det er den eneste måten å stabilisere disse områdene på. Kraften til å bekjempe IS og stanse rekrutteringen må komme innenfra og være sunniarabisk, sier Selvik til NTB.

– Et samarbeid med Iran er vanskelig å kombinere med det første målet, sier han.

Samtidig ser han ikke bort fra at en bedret relasjon mellom USA og Iran kan bidra til å løse opp i noen av flokene i regionen.

– USAs håp er å få til en bærekraftig balanse mellom landene i regionen. En bedret relasjon til Iran kan bidra til å moderere bevegelser som Hizbollah i Libanon, mener han.

Isfront
Forholdet mellom USA og Iran har vært iskaldt siden den iranske revolusjonen i 1979. Samarbeidet mot IS kan imidlertid bidra til at isfronten smelter, noe som kan få betydning for de fastlåste atomforhandlingene med Iran.

– Ingen ønsker krig med Iran, bortsett fra muligens Israel, mens det er tydelig at sanksjonene mot Iran ikke har virket, siden atomprogrammet har fortsatt ufortrødent. Samarbeidet mot IS kan bidra til en avtale og til at Iran blir tatt inn igjen i den internasjonale varmen, sier Lodgaard.

Han understreker imidlertid at det er helt åpent om partene greier å bli enige om en atomavtale innen fristen i november.

– Partene står fortsatt langt fra hverandre, og tvilen er stor, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.