*Nettavisen* Nyheter.

Tror Zlatan-formelen kan passe Ødegaard

POPULÆR: Martin Ødegaard ble omringet av pressen under et pressetreff på Malta.

POPULÆR: Martin Ødegaard ble omringet av pressen under et pressetreff på Malta. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Norsk stjerne gir råd til 15-åringen.

10.10.14 15:48

VALLETTA (Nettavisen): Martin Ødegaard er utvilsomt fotballnorges mest omtalte og populære mann om dagen. Før fredagens landskamp mot Malta i Valletta har det vært pressehysteri rundt 15-åringen og storklubbene skal angivelig ligge langflate etter vidunderbarnet fra Strømsgodset og Drammen.

Ifølge VG skal både Real Madrid og Barcelona ønske seg den norske spilleren. Ødegaard skal være invitert på et opphold hos sistnevnte klubb. TV 2 kunne torsdag melde at tyske Borussia Dortmund er på plass i Malta med speider.

Selv forsikrer en rolig Ødegaard om at et klubbvalg ikke er tatt.

- Jeg trives veldig godt i Strømsgodset. Om det sitter noen på tribunen for å se meg i aksjon, spiller ikke det noen rolle, sier 15-åringen selv.

Zlatans suksessformel
Det at storklubber av slikt kaliber snuser på en spiller fra Norge, eller Skandinavia for den del, er ikke vanlig kost. Om man ser seg rundt i Fotball-Europa i dag, er det kun Zlatan Ibrahimovic som er en virkelig storstjerne fra denne regionen. Han har spilt i klubber som Juventus, Inter, Milan og Barcelona. Nå er han stjerne og storscorer i franske Paris Saint-Germain.

Den svenske stjernen gikk imidlertid ikke rett fra Malmö til en superklubb. I stedet tok han turen innom nederlandsk fotball og Ajax, der han utviklet seg mye. Ajax er selvsagt også en stor klubb, men ikke blant de aller største.

Den nederlandske ligaen på sin side har et rykte på seg for å være perfekt for unge spillere som fortsatt har mye igjen av utviklingen. Æresdivisjonen er kjent for å være en teknisk liga og klubbene har stort fokus på dette.

Landslagsspiller Omar Elabdellaoui reiste selv ut som 15-åring, til Manchester City og har også vært innom nederlandske Feyenoord i løpet av karrieren. Han er i dag Norges kanskje største profil ute i Europa og spiller jevnlig i Champions League, som eneste nordmann, med greske Olympiakos.

Han tror nederlandsk fotball kunne vært et fint neste steg for Ødegaard.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIR TIPS: Omar Elabdellaoui. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Nederland kunne vært et bra neste steg for ham. Det er en veldig teknisk liga, med mange tekniske spillere. Folk der er gode med ball og det er mye én mot én. Det kunne passet Martin bra, sier Elabdellaoui til Nettavisen.

- Men det er selvsagt vanskelig å si hva som er et riktig valg for ham akkurat nå. Det er ikke så lett å bedømme om han er god nok for et A-lag i for eksempel England. Han har gjort det bra i Tippeligaen. Mitt inntrykk av ham, er at han er veldig teknisk og rolig med ball. Han virker også voksen i måten han oppfører seg på. Han har alt som trengs for å bli en toppspiller, sier han.

Andre toppspillere fra Norden som har tatt steget via Nederland er blant andre Henrik Larsson (Feyenoord), Jon Dahl Thomassen (Feyenoord), Eidur Gudjohnsen (PSV) og Tottenham-stjerne Christian Eriksen (Ajax).

Viktig tips
Elabdellaoui mener uansett noe annet er mer viktig enn hvilken liga den norske unggutten havner i og har et meget godt tips å komme med.

- Det er veldig store lag som er ute etter ham, men han må velge et lag der han får muligheten til å spille på A-laget etter hvert. Det er det viktigste. De store klubbene henter veldig mange unge spillere, sier backen.

Bayern München er også én av klubbene som følger Ødegard, og unggutten har tidligere trent med storklubben. Bayern har også en annen unggutt fra Norden i stallen, nemlig supertalentet Pierre-Emil Højbjerg fra Danmark.

Dansken sliter imidlertid med tillit fra manager Josep Guardiola og Danmarks landslagssjef Morten Olsen har uttalt at Højbjerg må ha mer spilletid.

- Martin kan ikke stresse nå. Han må gjøre et riktig valg når tiden kommer. Akkurat nå bør han konsentrere seg om det som skal skje her og vise at han er god nok for landslaget. Når muligheten kommer og han må ta et klubbvalg, bør han først og fremst tenke på at han skal spille, sier Elabdellaoui.

- Da jeg valgte Manchester City, var de et helt annet lag enn i dag. De var den klubben i England som hadde flest spillere fra eget akademi på førstelaget. Men mye forandret seg mens jeg var der. Presset på treneren ble et helt annet og da var det vanskelig for ham å gi unge spillere sjansen, sier han.

Selv om Nederland er kjent som et land der unge spillere utvikler seg fra gode til veldig gode, har det vært mangel på norsk suksess i treskonasjonen de siste årene. Flere spillere har dratt dit, men suksessen er minimal.

Singh anbefaler
Markus Henriksen gjør det riktig nok bra for AZ Alkmaar og unggutten Morten Thorsby imponerer i Heerenveen, men i løpet av de siste årene har folk som Tarik Elyounoussi (Heerenveen), Martin Wolff Eikrem (Heerenveen), Omar Elabdellaoui (på lån i Feyenoord) og Harmeet Singh (Feyenoord) floppet.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALER: Harmeet Singh. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Nevnte Singh dro i vinter hjem til Norge og Molde, etter et mislykket opphold i Nederland. Han er likevel ikke redd for å anbefale unge spillere turen dit.

- Ja, jeg vil selvfølgelig anbefale alle å ta turen ned dit. Du blir en bedre fotballspiller av det, forteller midtbanemannen til Nettavisen.

- Måten du må tenke fotball på i Nederland er veldig bra. Men det er også viktig å tenke helhetlig. Du bør vite hvilke planer du har for karrieren din. Du bør sette deg inn i hvordan den aktuelle klubben fungerer, sier Singh.

Den nåværende Molde-spilleren fikk lite spilletid i Feyenoord.

- Feyenoord var en veldig stor klubb og den er kjent for å satse på spillere fra eget akademi. Vi kom ikke til Champions League eller Europa League det første året jeg var der og dermed ble det færre kamper i løpet av en sesong. Det ble færre kamper for meg, men alt i alt anbefaler jeg Nederland, sier han

- Tror du Nederland hadde vært et bra steg for Martin?

- Det skal ikke jeg spekulere i her og nå, svarer den ferske gullhelten.

Før det eventuelt blir mer klubbprat på Ødegaard, er det altså landskampen mot Malta som gjelder. Den sparkes i gang 20.45 fredag kveld.

Norge tapte sin første EM-kvalifiseringskamp mot Italia på Ullevaal stadion og trenger derfor tre poeng borte mot malteserne for å henge med i gruppa.

Oppgjøret følger du i Nettavisens livesenter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.