RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Efrem Lukatsky

Trosser forbudet

Sist oppdatert:
Demonstrantene i Ukraina startet mandag morgen en landsomfattende streik og blokkerte flere offentlige bygninger i protest mot makthaverne.

Tusenvis av ukrainere trosset natt til mandag forbudet mot å demonstrere og overnattet under åpen himmel i Kievs gater. Demonstrantene krever nyvalg etter at regjeringen avviste en samarbeidsavtale med EU.

Med taktfaste rop om revolusjon holdt demonstrantene motet oppe og opprørspolitiet unna gjennom natten, fast bestemte på å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Store demonstrasjoner
Over 100.000 EU-vennlige ukrainere deltok søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Demonstranter samlet seg i 20 store militære telt på Uavhengighetsplassen i Kiev for å holde varmen mens musikere spilte og opposisjonspolitikere tok turen innom leiren for å holde moralen oppe.

Utenfor presidentens kontorer brukte politiet sjokk- og røykgranater for å holde demonstrantene borte. De kastet steiner og primitive brannbomber.

Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev, og mandag morgen forberedte begge parter seg på nye sammenstøt.

EU-tilhengere
Demonstrantene raser mot Janukovitsj som sa nei til avtalen med EU, som det hadde tatt to år å forhandle fram.

Janukovitsj hevder at avtalen var for dårlig, men har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

- Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i sin tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen søndag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere