Gå til sidens hovedinnhold

Trosset forbudet mot åpen ild

Politiet: – Tankeløst

NAMSOS (Namdalsavisa): – Det var en forbipasserende som oppdaget det og varslet oss. Vedkommende snudde og varslet de som hadde fyrt opp bålet om å slokke det med en gang, opplyser operasjonsleder Ulf Bertil Wiseth ved Nord-Trøndelag politidistrikt til NA.

Brannvesenet og politi rykket like fullt ut til bålbrann ved Otterøy skole.

Og det er nå bekreftet at bålbrannen er slokket.

Brannvesenet og Sivilforsvaret vil være på brannstedet utover ettermiddag og kvelden.

– Vi drar ikke derfra før en er helt sikker på at det ikke blusser opp igjen, sier operasjonsleder Wiseth, til Namdalsavisa.

Bålbrenninga ble meldt til 110-sentralen klokka 14.04.

– Tankeløst

Politiet beskriver bålbrenninga slik:

– Det er tankeløst, det er ikke så mye annet å si enn det, sier operasjonsleder.

– Det er ekstremt tørt. Med den vinden som er nå, kan det spre seg hvor som helst. Jeg regner med at politiet kommer til å reagere på det som har skjedd, sier Ole marius Haugen ved 110-sentralen til NA.

Ekstrem brannfare

Avdelingsleder Håvard Sæther ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag advarer mot ekstremt stor skog-, gress- og lyngbrannfare.

– Slik forholdene nå er det ekstremt stor fare for skog- lyng- og gressbrann, selv uten vind. Det er så tørt på barmark. Med vind i tillegg må folk være ekstra forsiktige, sier brannmester og avdelingsleder ved Fagsentral Brann, Håvard Sæther til NA.

– Ikke kast fra dere noe brennbart utendørs. Det skal ikke mye til før det blir brann. Det holder med ei lita glo. Hvis det kommer trekk er det fare med en gang, fastslår han.

Som følge av den ekstreme brannfaren er beredskapen økt i helga.

Forbud

Politiet har allerede nedlagt midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget inntil videre.

Det er nå uvanlig tørt i terrenget de fleste steder i Nord-Trøndelag på grunn av lite nedbør den siste tida.

– Denne situasjonen krever at vi alle er forsiktige med all aktivitet som kan medføre fare for brann i terrenget. All bruk av åpen ild i terrenget vil medføre fare for spredning slik som forholdene er nå, fastslår politimesteren.

Politimesteren opplyser at personer som utviser enhver form for uaktsomhet i forhold til å skape brannfare utendørs vil bli straffeforfulgt.

Brann- og eksplosjonsvernloven § 5 pålegger enhver å vise alminnelig aksomhet og opptre på en slik måte at brann forebygges. Overtredelse straffes med bøter eller med fengsel i inntil tre måneder.

– Hvis politiet kommer over noen som bryter forbudet, blir de anmeldt. Vanligvis er det snakk om et forelegg, ei bot, tilpasset vedkommendes økonomiske evne, fastslår jourhavende politiadvokat John Bjøraas ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Les flere saker på Namdalsavisa her

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget